sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Cateheze pentru copii şi adulţi

Joi, 13 noiembrie 2014, în ajunul debutului Postului Naşterii Domnului şi cu prilejul prăznuirii Sfântului Ioan Hrisostom, preoţii din două cercuri pastorale din Protopopiatul Piatra-Neamţ s-au întâlnit pentru a lua parte la cateheze.

Două biserici parohiale din Protopopiatul Piatra-Neamţ au fost gazdele evenimentelor catehetice programate pentru sfârşitul acestui an calendaristic.
În biserica "Sfântul Spiridon" a parohiei Taşca, părintele paroh Cornel Valentin Ghiurcă a susţinut cateheza "Când, unde şi cine mă împărtăşeşte?".
 Grupul ţintă al catehezei a fost alcătuit din 16 elevi din clasa a VII-a a Şcolii Gimnaziale "Vasile Mitru" Taşca. Cateheza a fost pregătită conform unui plan alcătuit de paroh alături de doamna profesor de Religie, Andreea Bejan. La această întâlnire au luat parte preoţii din Cercul Pastoral-Misionar nr. 4 "Sfântul Nectarie", părintele Inspector eparhial Bogdan Racu, părintele coordonator Ştefan Zaharia şi invitaţi din comunitate.
Cateheza a fost una specifică actului învăţătoresc al Bisericii, bine documentată, a avut parte de un cadru bine pregătit şi a adus în prim plan ideea că Iisus Hristos este Prietenul şi Îndrumătorul nostru.
În această parohie vor fi organizate noi întâlniri catehetice în perioada Postului Naşterii Domnului care vor urmări tematica catehetică eparhială, iar în parohiile din Taşca şi din cercul pastoral nr. 4 se vor desfăşura mai multe evenimente care implică copiii şi tinerii din comunităţile noastre.
Coordonatorul Cercului Pastoral, părintele gheorghe Mihalache, ne-a oferit câteva impresii legate de întâlnire: Consider că titlul catehezei este sugestiv şi precis. Părintele a comunicat foarte bine cu participanţii şi istorioarele prezentate şi-au atins scopul şi se vor plia foarte bine pe acţiunile din vieţilor lor.

În ceeaşi zi, în biserica parohiei "Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana" din Piatra-Neamţ s-a săvârşit sfânta liturghie, la care au participat părintele protopop Valentin Tofan şi preoţii din Cercul Pastoral nr. 3 "Ştefan cel Mare şi Sfânt". 
Imediat după apolisul sfintei liturghii a fost susţinută cateheza "De ce mă împărtăşesc?" de către părintele Ştefan Diaconu pentru un grup de 30 de persoane adulte.
 Cateheza s-a înscris în nota specifică a prezentărilor din această săptămână, observându-se necesitatea participanţilor de a avea un program catehetic constant.
Următoarele cateheze vor fi organizate duminică, 23 noiembrie 2014, în parohiile Vlădiceni şi Toşorog.