vineri, 30 martie 2018

Micii creştini de azi - marii creştini de mâine!

La Biserica „Sfântul Gheorghe” a Parohiei Bicaz Oraş 1 a fost organizată miercuri, 28 martie 2018, cea de-a 9-a ediţie a Concursului judeţean „Micii creştini”, pentru elevii din ciclul preşcolar. Tema principală a fost Praznicul împărătesc al Învierii Domnului.

Cei șaizeci de copii au alcătuit cele douăsprezece echipaje numite: Îngerașii Romașcani de la GPP Muguri de lumină Roman, Micii îngerași de la Școala Gimnazială V. Alecsandri Roman, Aripi de înger de la GPP Nr. 2 Târgu Neamț, Românașii credincioși de la GPP Nr. 9 Piatra-Neamț, Îngerașii de la GPP Nr. 8 Piatra-Neamț, Prietenii îngerașilor de la GPP Nr. 5 Piatra-Neamț, Mici Pelerini de la GPP Spiru Haret Piatra-Neamț, Îngerii fericiți de la GPN Nr. 13 Piatra-Neamț, Prietenii lui Hristos de la GPP Floare de colț Piatra-Neamț, Copiii lui Hristos de la GPP Nr. 12 Piatra-Neamț, Îngerii Luminii de la GPN Bicazu Ardelean și Creștinii Bicazului de la GPP Lumea Copiilor Bicaz.
Proba teoretică a constat în definirea de termeni religioși, întrebări, ghicitori, recunoașterea unor povestiri după imagini și răspunsuri la întrebări din povești cu precizarea moralei, proba practică a cuprins efectuarea semnului sfintei cruci, recunoașterea imaginii unei biserici dintr-un tablou cu clădiri diverse și refacerea unei imagini cu tematică religioasă din piese de puzzle, proba artistică i-a provocat pe copii să rostească o rugăciune, proba de creativitate a oferit copiilor posibilitatea de a decora simbolul pascal – oul roșu.
 Concursul a conținut și o probă distractivă – parcurgerea unui traseu aplicativ, care nu s-a punctat, ci a oferit preșcolarilor un moment de răgaz până la premiere.
Juriul alcătuit din preotul paroh Gheorghe Mihalache, doamna Paula Stăcescu, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Bicaz, doamna Alina Suciu, director adjunct, doamna Dana Stoleru coordonatorul GPP Muguri de lumină Roman, doamna profesor pentru învățământul primar, Petronela Dărâmătură de la GPP Nr. 2 Târgu-Neamț, domnul Nicolae Sălăgean, primarul orașului Bicaz, preotul Ștefan Zaharia, coordonatorul Biroului de catehizare al Protopopiatului Piatra-Neamț și doamna inspector, Rodica Vădeanu au hotărât ca trei dintre grupe să primească premiul al II-lea, iar celelalte nouă premiul I.
Toți copiii au fost recompensați de către părintele paroh Gheorghe Mihalache cu aceleași daruri și imediat după concurs au luat parte alături de părinți și educatori la o agapă în casa socială a parohei Bicaz Oraș 1.

Mărturii ale invitaților:
Părintele Ștefan Zaharia
„Vin de mulți ani la Bicaz și am ocazia să văd în fiecare an bucuria de pe chipurile copiilor. Merg în multe unități școlare din zona Piatra-Neamț pentru că partea de cateheză acoperă peste 130 de parohii, multe fiind angrenate în parteneriate educaționale. Am avut posibilitatea să iau parte la activități frumoase și bine organizate și mă încântă continuitatea acestui proiect de la Bicaz.
Doamna Rodica Savu și părintele Gheorghe Mihalache adună în fiecare an un buchet de copii alături de părinții lor, care sunt o mărturie a credinței trăită și înțeleasă la nivelul fiecăruia. Emoțiile sunt ale tuturor, și ale părinților și îndrumătorilor deopotrivă cu ale membrilor juriului și de ce nu ale copiilor, care vor confirma în viitor bucuria participării prin mărturia credinței, prin apartenența rostită și dovedită de fapte la Ortodoxie.”
Primarul Nicolae Sălăgean
„Pentru mine, și de această dată, participarea la această activitate a însemnat enorm fiindcă mi-am umplut sufletul de bucurie. Am rămas plăcut suprins de nivelul la care s-au prezentat acești minunați copilași, dovadă că munca din unitățile noastre de învățământ se face cu foarte multă responsabilitate. Și pentru acest motiv și pentru multe altele felicităm și stimăm toate cadrele didactice. Cred că toți participanții vor pleca de la Bicaz cu amintiri frumoase și vor povesti despre organizarea bună și premiile consistente de care s-au bucurat.”
Părintele paroh Gheorghe Mihalache
„Mici creștini, voi veți deveni mari creștini, cu viață frumoasă, cu împliniri, fiind izvor de bucurie părinților voștri care v-au născut și crescut, bucurie educatorilor voștri care au insistat să primiți învățături bune și folositoare pentru viață. Să nu uitați să pomeniți la sfintele voastre rugăciuni pe părinții care vă cresc frumos, adică au grijă să primiți cele necesare dezvoltării trupești și cele bune creșterii voastre duhovnicești. Astfel viața va deveni și mai frumoasă.”
Acest concurs este rodul parteneriatului dintre parohia Bicaz Oraș 1 prin parohul Gheorghe Mihalache și doamna profesor pentru învățământul primar Rodica Savu de la Școala Gimnazială Nr. 1 Bicaz.

Articol prezentat în mai multe publicaţii locale, regionale şi naţionale.