marți, 12 ianuarie 2016

2015 trecut, 2016 prezent şi viitor

La mulţi ani!
Anul ce tocmai a trecut a înregistrat în Protopopiatul Piatra-Neamţ o evoluţie a actului catehetic, cu bucuria descoperirii unor oameni minunaţi, care Îl iubesc şi mărturisesc pe Dumnezeu.
Un program catehetic susţinut şi constant a fost organizat în 50 de parohii, săptămânal sau ocazional, în cadrul Proiectului "Hristos împărtăşit copiilor" iar în 7 parohii a fost organizat proiectul "Calea Mântuirii".
Catehezele din programa catehetică a Eparhiei Iaşilor au fost susţinute demonstrativ în 15 parohii, adică în fiecare din cercurile pastoral-misionare ale protopopiatului, numărând 100 de preoţi, 11 profesori de religie şi peste 400 de participanţi.
Au fost cateheze la care au participat şi preoţi din afara cercurilor şi alţi profesori decât cei de Religie, iar din auditoriu au făcut parte frecvent şi alte persoane prezente alături de cele din grupurile ţintă.
În Protopopiatul Piatra-Neamţ au fost organizate, în afara orelor de cateheză parohială, activităţi catehetice precum: concursuri (artistice, multidisciplinare, filantropice), tabere (zece tabere cu aspecte catehetice), proiecte (catehetice, filantropice), evenimente catehetice (conferinţe, seminarii, festivităţi) şi acţiuni sporadice.
La Concursul naţional de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic "Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu", organizat în cadrul manifestărilor legate de Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii în Patriarhia Română, parohia Precista 3 a reprezentat Protopopiatul Piatra-Neamţ la faza eparhială de la Iaşi, cu proiectul "Din inimă pentru inimă".
Prin Proiectul "Alege Şcoala" implementat în cadrul unui parteneriat între Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Patriarhia Română, parohia Agârcia a înfiinţat Centrul educaţional inovativ "Bunavestire", prin care cei 15 copii înscrişi au primit servicii de consiliere şi asistenţă educaţională şi au luat parte la Tabăra creştină "Licăr de lumină" de la Mănăstirea Caraiman. De asemenea ei avut şansa să participe la concursuri cu teme diverse și să primească premii substanțiale.
Între parohiile din protopopiat şi unităţi de învăţământ, centre sociale şi alte entităţi locale sunt încheiate aproximativ 20 de parteneriate, majoritatea preoţilor fiind implicaţi în activităţile şcolilor şi centrelor din cuprinsul parohiilor.
Beneficiarii activităţilor catehetice sunt în general copiii şi tinerii, doar în proiectele enumerate mai sus înregistrându-se aproximativ 250 de participanţi la orele de cateheză şi aproximativ 1700 de copii şi tineri la alte activităţi de natură catehetică. La aceste cifre se adăugă şi numărul copiilor şi tinerilor din unităţile şcolare şi centrele sociale partenere.
În ceea ce priveşte adulţii, la catehezele din cadrul programei eparhiale au luat parte aproximativ 450 de persoane iar peste 300 la alte activităţi catehetice. Amintim şi şi participanţii la acţiuni catehetice desfăşurate la sărbătorile mari sau la momente importante ale comunităţilor, al căror număr nu face subiectul acestei statistici, fiindcă actul catehetic este inima misiunii Bisericii.
Nădăjduim la un an cu continuitate şi sedimentare a programelor catehetice parohiale, care să corespundă necesităţii de cunoaştere a lui Dumnezeu şi a modului de trăire fundamentat pe valori fundamentale ale Bisericii: credinţa, educaţia şi familia.