joi, 16 octombrie 2014

Protopopiatul Piatra-Neamţ în spijinul Căminului de bătrâni de la Bogdăneşti

La Mănăstirea Bogdăneşti din judeţul Suceava, grija faţă de cei din jur, bătrâni şi suferinzi s-a transformat într-un mod de viaţă. După o muncă stăruitoare, de patru ani, în vara anului 2010 a fost finalizată zidirea noii clădiri a Căminului de Bătrâni, care oferă condiţii mult mai bune de trai. Slujba de sfinţire a fost săvârşită de Î.P.S. Arhiepiscop Pimen, în fruntea unui sobor de preoţi din împrejurimi, la 25 iulie, prima duminică după Sfântul Ilie, zi în care se serbează şi Hramul principal al Mănăstirii.
140 de persoane vârstnice sunt găzduite în prezent în Căminul de la Bogdăneşti, dintre care 40 sunt imobilizate la pat. De curând câteva parohii din Piatra-Neamţ au întins o mână de ajutor acestora, prin implicarea într-o campanie care contribuie la alinarea situaţiei în care se află.
Doamna profesor Maria Săilă a cerut sprijinul părintelui protopop Valentin Tofan şi a dorit să ne împărtăşească câteva gânduri legate de această campanie de ajutorare:
„Protopopiatul Piatra-Neamţ, ca instituţie, cât şi credincioşii şi slujitorii parohiilor Sfântul Spiridon, Sfinţii Trei Ierarhi, Pogorârea Sfântului Duh, Precista 1, Sfântul Ioan Domnesc dar şi din alte comunităţi pietrene au răspuns prompt şi afirmativ prin părintele protopop Valentin Tofan. În ziua de 28 septembrie 2014 au ajus la Bogdăneşti 20 de credincioşi cu alimente proaspete, fructe şi legume, alimente neperisabile şi conserve cât şi cu o sumă considerabilă de bani care au adus o mare bucurie locatarilor acestui centru. Aducem calde mulţumiri tuturor credincioşilor care au contribuit la această acţiune de suflet, preoţilor care s-au implicat în această campanie, precum şi domnului profesor Dan Luca, care se implică permanent în aceste acţiuni şi asigură transportul colectelor. Dumnezeu să înmulţească darul şi să binecuvinteze pe toţi cei care au răspuns apelului de suflet al părintelui Gheorghe Loghinoaia de la Bogdăneşti, însărcinat cu mulţi ani în urmă să se ocupe de acest aşezământ de binefacere. Cu nespusă bucurie şi cu pioasă aducere aminte îi mulţumim şi părintelui Iustin Pârvu pentru rugăciuni şi pentru tot ce a reprezentat sfinţia sa pentru acest centru.
Nădăjduim să fim ajutaţi şi în continuare până spre sfârşitul lunii noiembrie fiindcă aceşti părinţi şi bunici ai noştri au nevoie de noi şi de dragostea noastră.”
Protopopiatul Piatra-Neamţ are în derulare mai multe programe de ajutorare a persoanelor cu posibilităţi financiare reduse, prin birourile de asistenţă socială şi pro vita, cât şi prin Cantina Socială „Sfânta Muceniţă Filofteia” a parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi” din municipiu.