duminică, 18 decembrie 2011

Concerte de colinde în bisericile din Protopopiatul Piatra-Neamţ

Duminică, 18 decembrie 2011, în ziua prăznuirii Cuviosului Daniil Sihastrul, în mai multe biserici din Protopopiatul Piatra-Neamţ, colindătorii au bucurat sufletele credincioşilor, glasurile lor vestind apropierea Praznicului Împărătesc al Naşterii Domnului.
 La biserica "Sfântul Nicolae" a parohiei Talpa, un grup de copii (fiii familiilor de preoţi) au prefaţat concertul de colinde al corale "Sfântul Efrem cel Nou". Părintele paroh Cristian Hanganu a ţinut un cuvânt de învăţătură despre importanţa colindului ca obicei şi manifestare artistică şi a explicat termenii specifici acestor cântări.
Totodată a mulţumit pentru dragostea manifestată de credincioşii prezenţi pentru sfânta liturghie şi pentru colinde, subliniindu-se că şi slujirea şi colindul relevă aceleaşi adevăruri de credinţă.
După concert, părintele paroh a mulţumit şi tinerilor şi copiilor pentru implicare, cât şi pentru participarea la catehezele parohiale şi la proiectul "Alege Şcoala!", trei dintre tineri făcând parte din grupul de copii participanţi la Tabăra de creaţie "Licăr de lumină" Durău, din august 2011.

În seara aceleaşi zile în biserica parohiei Secu-Taşca, la iniţiativa preotului paroh Dan Caia şi cu implicarea autorităţilor locale, a avut loc un concert de colinde iar dintre invitaţi amintim grupul Katharsis şi părintele Marius Ciprian Pop.
 Părintele Dan Caia a dorit săvârşirea slujbelor de sfinţire a apei şi a Te-Deum-ului de mulţumire pentru ajutorul primit de la Dumnezeu în lucrarea de înălţare a bisericii.
După slujbă a fost prezentat un amplu moment artistic, cu bucuria întâlnirii cu membrii formaţiei Katharsis (originari din Botoşani). Cei patru membri ai formaţiei au interpretat colinde bizantine cât şi colinde acompaniate de chitară.
 Părintele Marius Ciprian Pop a dorit să înceapă colindul cu o priceasnă de Naşterea Domnului, pentru a face legătura cu slujirea de la sărbătoarea hramului parohiei, Schimbarea la Faţă.
Părintele a cântat colinde populare cât şi ardeleneşti şi a închegat un dialog cu credincioşii aflaţi în număr mare la acest moment.
 În încheiere, părintele paroh Dan Caia a mulţumit tuturor celor prezenţi cât şi celor implicaţi în organizarea momentului sau în înălţarea bisericii. Cu acest prilej au adresat cuvinte de mulţumire şi urări de sărbători şi domnul Mihai Archip, Prefectul Judeţului Neamţ, cât şi domnul Nicolae Sălăgean, fostul director de la Carpatcement Bicaz, unul dintre ctitorii sfântului locaş.

Concerte de colinde au fost organizate de asemenea şi în parohiile Gara Veche şi Mărăţei 1.
Fotografii de la aceste evenimente pot vi vizionate prin accesarea linkurilor: