Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la Biblioteca „G. T. Kirileanu“ din Piatra-Neamţ a fost organizat joi, 22 iunie 2017, Simpozionul „Moş Gheorghe Lazăr - Sfântul oraşului nostru“, care s-a încadrat în evenimentele organizate în cetatea Petrodavei cu prilejul serbării ocrotitorului spiritual al oraşului Piatra-Neamţ, Sfântul Ioan Botezătorul.
Corala Camena a preoteselor din Protopopiatul Piatra-Neamţ, dirijată de domnişoara Elena Amariei, a deschis manifestarea și a intervenit în mai multe momente cu cântece patriotice și poeme.
Invitaţii întâlnirii au fost părintele ieromonah Vasile Nica de la Mănăstirea Bistriţa care a ilustrat viaţa Moşului Gheorghe Lazăr, scriitoarea şi publicista Raluca Naclad, care a oferit cu multă emoţie auditoriului un model al pelerinului cu referinţă la Moşul Gheorghe, părintele şi poetul Dorin Ploscaru, care a subliniat magistral câteva temeiuri de cinstire a eroilor credinţei, şi scriitorul Dan Iacob, care a trasat legătura dintre cultură, credinţă şi sfinţenie.
Moderatorul întâlnirii a fost părintele Valentin Tofan, protoiereul Protopopiatului Piatra-Neamţ, care a debutat și întreținut prezentările:
“Încercăm să expunem şi să vă împărtăşim lucruri despre un om care a răscolit inimi, un cuvios harismatic pentru oamenii vremii, despre biruinţa unui om în relaţia cu Dumnezeu. Părintele Ioanichie Bălan îl caracteriza simplu: era cu faţa senină, ochii blânzi, zâmbet mereu pe buze, graiul lin şi foarte bland şi mersul încet. Pustnicul de la chilia Sfântului Xenofont avea să îi spună profetic: Tu nu eşti pentru călugărie ci pentru a merge din loc în loc cu post şi cu multă rugăciune. Gheorghe Lazăr din Şugag, Alba, a locuit vreme de 26 ani în turnul ştefanian din târgul Pietrei, fiind apreciat atât de creştini cât şi de apartenenţii altor religii, aşa cum erau în acel timp, evreii. Moş Gheorghe Lazăr, Sfântul oraşului nostru, a avut ucenici de seamă pe părintele Ioanichie Moroi, pe părintele Mina Prodan, pe părinţii Atanasie şi Chiril Păvălucă, veniţi din Ardeal şi închinoviaţi la Mănăstirea Neamţului, el însuşi fiind fiu duhovnicesc al părintelui Gheorghe Mironescu de la parohia Cut. Familist, cu cinci copii, îşi caută desăvârşirea ca pelerin şi ca învăţător, prevestindu-şi trecerea în veşnicie, în noaptea de 14 spre 15 august 1916, prin cuvintele care anunţau bătaia clopetelor atât pentru praznicul Adormirii Maicii Domnului cât şi pentru tulburarea pricinuită de intrarea ţării în Primul Război Mondial. La
înmormântarea Moşului Gheorghe au luat parte peste 50 de clerici deşi urbea
Pietrei Neamţului număra în 1916 doar slujitorii a şase biserici."
Cu ajutorul şi binecuvântarea Bunului Dumnezeu, Sfântul Gheorghe Pelerinul va fi canonizat în curând de Biserica Ortodoxă Română şi sărbătorit anual în ziua de 17 august.
Mai multe mărturii şi detalii despre manifestare găsiţi în presa locală şi regională.