luni, 6 noiembrie 2017

Haide, mamă, haide, tată!“, la Piatra-Neamţ

Cu versurile memorabile ale poemului „Haide, mamă, haide, tată!“, al scriitorului Adrian Păunescu, a debutat evenimentul cu acelaşi nume, găzduit de Sala Mare de Spectacole a Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, joi seară, 2 noiembrie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Organizatorii acestui concert extraordinar, susţinut de tinerii Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Gheorghe“ din Botoşani, Corul copiilor din clasa a IV-a a Şcolii Gimnaziale nr. 7 Botoşani şi ai Parohiei Vorona Mare, au fost Protopopiatul Piatra Neamţ în colaborare cu Liceul Teologic Ortodox „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ şi Teatrul Tineretului Piatra Neamţ.
Evenimentul pregătit şi dirijat de preoţii Olivian Sandu şi Teodor Cenuşă, susţinuţi de Acompaniamentul Maestro Sorin şi Emanuel Iacob, a avut ca invitaţi pe doamna profesoară Iustina Cenuşă şi domnişoara Larisa Ailoae, care au oferit publicului doine şi cântece pline de emoţie. Introducerea şi finalul au aparţinut părintelui Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic din Botoşani.
 Versurile poeţilor Grigore Vieru, Adrian Păunescu, Tudor Arghezi, Nichita Stănescu şi compoziţiile cunoscuţilor şi apreciaţilor Tatiana Stepa, Victor Socaciu, Tudor Gheorghe, Cătălin Crişan, Maria Tănase ori crâmpeie din folclorul basarabean au adus emoţie sfântă în inimile auditoriului.
În timpul spectacolului au fost rostite şi gânduri, consideraţii asupra familiei, părintele Olivian Sandu trasând un dialog între scenă şi public: „Oamenii sunt poveşti de nesfârşită iubire. Dar când începe povestea unui om? O să fiţi tentaţi să îmi spuneţi când se naşte. Eu vă spun că povestea fiecăruia dintre noi a început când părinţii noştri s-au uitat unul în ochii celuilalt şi au spus: vreau să am o familie cu tine. Aunci am apărut noi, atunci s-au îmbinat toate. Şi povestea omului se termină nu la moarte, ci nu se mai termină niciodată. Pentru că facem parte din viaţa fiecăruia cu care ne-am întâlnit, cu care am avut contact în bine sau în rău. De când o cunoaştem noi pe mama? De când am simţit căldura inimii ei, din limitele trupului ei, în care ne-am format şi pregătit pentru lume“.
Sala arhiplină de lume iubitoare de frumos, de oficialităţi de stat, locale şi invitaţi de marcă, a oferit la fiecare mică pauză ropote de aplauze şi zâmbete stropite pe obraji de lacrimi de afecţiune, în semn de mulţumire pentru minunata reprezentaţie. În câteva rânduri glasul publicului a fost unul cu cel al micilor şi tinerilor artişti, iar ritmul melodiilor a primit acompaniamentul palmelor legănând bucuria.
Publicul a avut parte de un eveniment de suflet fiindcă a fost celebrată viaţa şi familia, dragostea şi amintirea de cei dragi. Doar privind chipurile angelice ale copiilor care au cântat ca o formaţie profesionistă, trădând orele fără de număr ale repetiţiilor, îţi defineşti firesc dragostea care uneşte familia: mamă, tată şi copii.
A fost cu adevărat, conform invitaţiei dinaintea spectacolului, un moment de tandreţe şi emoţie, de râset şi plâns, de nostalgie şi dor, concertul fiind o poveste de iubire, un prinos de recunoştinţă şi preţuire pentru cei care ne-au făcut, care au fost, sunt şi suntem.
Părintele Protopop Valentin Tofan a mulţumit la final colaboratorilor, părintelui Constantin Bogdan, directorul Liceului Teologic din Piatra Neamţ, doamnei manager Gianina Cărbunariu şi întregii echipe a Teatrului Tineretului Piatra Neamţ, performerilor de pe scenă şi familiilor lor care îi susţin în această iniţiativă, publicului numeros şi tuturor colaboratorilor din presa locală şi regională. După Botoşani, Iaşi şi Piatra Neamţ, spectacolul va fi susţinut în curând la Cluj şi Bucureşti. 

Articol preluat din Ziarul Lumina: 

vineri, 20 octombrie 2017

Info nr.3/2017

Un nou material Info catehetic a fost conceput pentru a fi prezentat la şedinţele lunare din protopopiatele eparhiei Iaşilor.
Acest material cuprinde informaţii despre Catehezele vacanței de vară 2017, o serie de activități catehetice fiind înregistrate în parohiile Arhiepiscopiei Iașilor în această perioadă, grupurile fiind alcătuite fie din copii și tineri, fie din adulți. Alături de catehezele pe tematica eparhială, unele parohii au organizat tabere cu componentă catehetică, fiind organizate momente și întâlniri care au pornit de la învățătura de credință.
Este prezentată cea de a 10-a ediţie a Congresului Naţional „Hristos împărtăşit copiilor” s-a desfășurat în perioada 19-20 septembrie 2017, la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman cu sinteza activităților catehetice 2016-2017: implementarea proiectelor patriarhale, organizarea și aplicarea proiectelor eparhiale și acțiunile echipei Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor.
Următorul punct este Consfătuirea catehetică anuală din Arhiepiscopia Iaşilor organizată la Casa „Ierusalim-Hozeva” din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ, în perioada 1-4 octombrie 2017.
Noile ediţii ale afişului „Cuvânt catehetic” sunt şi ele în atenţia materialului: Nr. 8 (20) August: „Cum să înţelegem icoana Adormirea Maicii Domnului”; Nr. 9 (21) Septembrie: ”Sfânta Cruce – obiect sfânt şi semn de închinare” şi Nr. 10 (22) Octombrie: ”Pelerinajul – călătoria împreună cu Dumnezeu”. De asemenea a fost prezentată şi revista „Cuvânt catehetic” ce va fi printată şi distribuită în scurt timp.
Ultimul punct al materialului face referinţă la proiectele în desfăşurare: organizarea catehezelor din programa catehetică 2017 în parohii; Programa catehetică 2018, care pleacă de la ideea de unitate de credință și unitate de neam, ce va cuprinde 10 teme; Afișele Reținem – Învățăm – Aplicăm, pentru duminicile de peste an, care pornesc de la textul evanghelic și învățăturile de credință; Pliantele despre Sfintele Taine și Ierurgii; Concursuri catehetice şi Schimburi de experiențe cu alte eparhii.

Consfătuirea catehetică anuală

Casa „Ierusalim-Hozeva“ din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ a găzduit, în perioada 1-4 octombrie, lucrările Consfătuirii catehetice anuale din Arhiepiscopia Iaşilor. Organizată pentru al patrulea an consecutiv, întâlnirea a reunit preoţii responsabili cu catehizarea din cele 13 protopopiate ale Eparhiei Iaşilor, sub coordonarea pr. dr. Bogdan Racu, inspector eparhial pentru învăţământ şi cateheză.
 
Printre obiectivele Consfătuirii s-au numărat Programa catehetică 2018, definitivarea criteriilor de evaluare a activităţilor catehetice şi stabilirea activităţilor Biroului de catehizare pentru anul următor. Totodată, a fost analizat anul 2017 din perspectiva realizărilor şi neîmplinirilor şi au fost supuse aprobării unele proiecte noi, după cum a declarat pr. dr. Bogdan Racu, inspector eparhial pentru învăţământ şi cateheză: „Consfătuirea a venit să încununeze activitatea noastră de până acum şi, totodată, să proiecteze noi direcţii catehetice. A fost o întâlnire concentrată, pe parcursul a patru zile, cu implicarea totală a preoţilor responsabili de catehizarea din protopopiatele Arhiepiscopiei Iaşilor. Ediţia de anul acesta şi-a propus, pornind de la o analiză foarte atentă şi foarte realistă a proiectelor şi a activităţilor catehetice din anul 2017 desfăşurate până în prezent şi pornind de la împlinirile care trebuie păstrate şi adâncite şi mai ales de la neîmpliniri, să găsească soluţii pentru activităţile viitoare şi să creioneze o viziune de ansamblu asupra a ceea ce va înseamna activitatea catehetică în anul 2018“.
Un aspect important al consfătuirii au fost şi strategiile de comunicare a activităţilor şi proiectelor catehetice:
„În ceea ce priveşte modul în care vrem să comunicăm acţiunile noastre, am plecat de la gândul că orice proiect bine închegat şi lucrat de întreaga echipă poate veni în sprijinul preoţilor care doresc să aibă o activitate catehetică constantă la nivelul parohiei. Din ce în ce mai mulţi tineri se apropie de Biserică şi îşi doresc pe lângă activităţile misionare şi pastorale la care iau parte, tabere şi activităţi cultural-artistice, să afle Cuvântul lui Dumnezeu care vine absolut firesc prin cateheză. Consfătuirea ne oferă schimburi de experienţe dar şi reluarea unor proiecte mai vechi pentru a le aşeza într-o formă mult mai complexă, mai elaborată, pentru a avea rezultatele scontate.“ (Pr. Ştefan Zaharia)
„Consfătuirea catehetică are printre obiective şi realizarea unor materiale catehetice, afişe tematice şi pliante care vor analiza, într-o primă etapă, cele şapte Sfinte Taine, urmând şi analiza ierurgiilor. Un proiect pentru viitorul apropiat este revista Cuvânt catehetic, ce uneşte o colecţie de afişe prezentate încă din 2015. Afişele sunt oferite lunar credincioşilor şi afişate la parohii, ele fiind un material educativ şi ajutător în cuprinderea învăţăturii de credinţă, a cultului bisericesc şi a tot ceea ce le este de folos.“ (Pr. Marius Ionuţ Tabarcea)
Consfătuirea catehetică din acest an s-a bucurat şi de prezenţa unor invitaţi din diaspora, care au prezentat, în cadrul unui schimb de experienţă, activităţile catehetice desfăşurate în parohiile din Episcopia Italiei.
„În cele mai multe dintre parohiile Episcopiei Italiei, activităţile catehetice şi cele culturale sunt dezvoltate şi sunt pregătite la finalul sfintelor slujbe, pentru că majoritatea parohiilor nu beneficiază de un spaţiu aparte, nici măcar de o sală în care să se desfăşoare aceste activităţi. Avem în vedere aceste condiţii, noi am încercat să dezvoltăm un fel de «Şcoală românească», după cum i-am spus la început; acum ne gândim la un proiect puţin mai amplu, pe care, cel puţin pentru moment, îl numim «Şcoală - suflet românesc». În cadrul acestei şcoli, se vor desfăşura lecţii care vor aduce tinerilor şi copiilor din episcopia noastră cunoştinţe atât catehetice, cât şi culturale, de limbă, cultură şi civilizaţie românească. Încercăm să învăţăm de la părinţii din Arhiepiscopia Iaşilor, care, după cum am observat, au o experienţă vastă şi sunt foarte bine organizaţi şi foarte bine structuraţi pentru activitatea catehetică. Încercăm să aducem şi noi din experienţa cumulată în diaspora, pentru că acolo există un alt specific şi lucrurile stau altfel acolo, nu mai rău, ci altfel. Cred că împreună, cu ajutorul lui Dumnezeu, avem de învăţat multe unii de la alţii“, a declarat părintele Trandafir Vid, paroh al Bisericii „Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca“ din Bologna şi consilier cultural al Episcopiei Italiei.
„Ideea a fi prezenţi în aceste zile la Consfătuirea catehetică a Arhiepiscopiei Iaşilor s-a născut cu un an în urmă, când ne-am întâlnit, la Congresul pentru cateheză «Hristos împărtăşit copiilor», cu părintele inspector Bogdan Racu. De atunci s-a înfiripat o dorinţă de a colabora, de a desfăşura proiecte comune împreună. Mă bucur foarte mult că am pus acest început în România, după ce ne-am întâlnit anterior şi în Italia. Suntem dornici de a învăţa şi suntem dornici să vedem cum se desfăşoară activitatea catehetică în ţară, pentru a implementa aceste proiecte şi în diaspora, în sprijinul românilor care ajung acolo. În Arhiepiscopia Iaşilor am găsit o foarte mare şi frumoasă lucrare catehetică şi de aceea suntem dornici şi însetaţi de a prelua din modul de lucru. Sunt foarte multe temele pe care le ducem acasă şi ne bucurăm că am fost invitaţi“, a adăugat părintele Gelu Valentin Porumb, paroh la Biserica „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna“ din Romano di Lombardia şi consilier al Departamentului pentru Cateheză al Episcopiei Italiei.
Întrunirea s-a încheiat cu slujirea în sobor a Sfintei Liturghii şi cu vizitarea unor mănăstiri din împrejurimi.

Surse informaţii şi foto: Doxologia.ro, Radio Trinitas, Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Iaşilor

miercuri, 20 septembrie 2017

Congresul Național catehetic 2017

A 10-a ediţie a Congresului Naţional „Hristos împărtăşit copiilor” s-a desfășurat în perioada 19-20 septembrie 2017, la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman.
fotografie de grup: sursa - Basilica.ro
În deschidere, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat: „Recunoştinţă pentru împliniri, speranţă pentru viitor”. La Congresul aniversar „Hristos împărtăşit copiilor” au participat reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale, ai Fundaţiei World Vision România (parteneră a Patriarhiei Române în desfăşurarea acestui proiect), precum şi inspectorii de la eparhiile din ţară şi din străinătate, care răspund de lucrarea catehetică. 
Au fost analizate rezultatele Programului naţional catehetic «Hristos împărtăşit copiilor» din ultimii 10 ani şi prezentată perspectiva educaţiei şi formării tinerilor şi copiilor. 
Părintele dr. Constantin Naclad, inspector patriarhal, coordonatorul proiectului „Hristos împărtăşit copiilor”, a prezentat raportul de activitate pe anul 2016-2017 pentru programul „Hristos împărtăşit copiilor” şi Concursul naţional de creaţie „Icoana şi Şcoala mărturisirii” iar până spre seară au fost prezentate şi dezbătute rapoartele de activitate ale eparhiilor şi s-au făcut propuneri privitoare la: colaborarea dintre Biserică, Şcoală şi Familie; la colaborarea dintre preot, profesor de religie şi catehet; revizuire a ghidurile catehetice etc.
Pr. dr. Bogdan Racu
Miercuri au fost discutate concursul național patriarhal 2018, ce va avea profil cultural-artistic, organizarea congresului de anul viitor și s-au formulat concluziile lucrărilor din cele două zile.
Arhiepiscopia Iașilor a fost reprezentată de Pr. dr. Bogdan Racu, inspectorul eparhial, și echipa Departamentului de comunicare al Biroului pentru catehizare: Pr. Marius Ionuț Tabarcea (Pașcani) și Pr. Ștefan Zaharia (Piatra-Neamț).
Raportul eparhiei noastre a cuprins un film de prezentare și un material scris cu proiectele și activitățile catehetice din perioada octombrie 2016-septembrie 2017.
Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

vineri, 23 iunie 2017

Simpozionul „Moş Gheorghe Lazăr - Sfântul oraşului nostru“

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la Biblioteca „G. T. Kirileanu“ din Piatra-Neamţ a fost organizat joi, 22 iunie 2017, Simpozionul „Moş Gheorghe Lazăr - Sfântul oraşului nostru“, care s-a încadrat în evenimentele organizate în cetatea Petrodavei cu prilejul serbării ocrotitorului spiritual al oraşului Piatra-Neamţ, Sfântul Ioan Botezătorul.
Corala Camena a preoteselor din Protopopiatul Piatra-Neamţ, dirijată de domnişoara Elena Amariei, a deschis manifestarea și a intervenit în mai multe momente cu cântece patriotice și poeme.
Invitaţii întâlnirii au fost părintele ieromonah Vasile Nica de la Mănăstirea Bistriţa care a ilustrat viaţa Moşului Gheorghe Lazăr, scriitoarea şi publicista Raluca Naclad, care a oferit cu multă emoţie auditoriului un model al pelerinului cu referinţă la Moşul Gheorghe, părintele şi poetul Dorin Ploscaru, care a subliniat magistral câteva temeiuri de cinstire a eroilor credinţei, şi scriitorul Dan Iacob, care a trasat legătura dintre cultură, credinţă şi sfinţenie. 
Fotografia postată de Activităţi în curtea Bisericii. 
Fotografia postată de Activităţi în curtea Bisericii.
 Fotografia postată de Activităţi în curtea Bisericii.
 Fotografia postată de Activităţi în curtea Bisericii.
Moderatorul întâlnirii a fost părintele Valentin Tofan, protoiereul Protopopiatului Piatra-Neamţ, care a debutat și întreținut prezentările:
Fotografia postată de Activităţi în curtea Bisericii.
“Încercăm să expunem şi să vă împărtăşim lucruri despre un om care a răscolit inimi, un cuvios harismatic pentru oamenii vremii, despre biruinţa unui om în relaţia cu Dumnezeu. Părintele Ioanichie Bălan îl caracteriza simplu: era cu faţa senină, ochii blânzi, zâmbet mereu pe buze, graiul lin şi foarte bland şi mersul încet. Pustnicul de la chilia Sfântului Xenofont avea să îi spună profetic: Tu nu eşti pentru călugărie ci pentru a merge din loc în loc cu post şi cu multă rugăciune. Gheorghe Lazăr din Şugag, Alba, a locuit vreme de 26 ani în turnul ştefanian din târgul Pietrei, fiind apreciat atât de creştini cât şi de apartenenţii altor religii, aşa cum erau în acel timp, evreii. Moş Gheorghe Lazăr, Sfântul oraşului nostru, a avut ucenici de seamă pe părintele Ioanichie Moroi, pe părintele Mina Prodan, pe părinţii Atanasie şi Chiril Păvălucă, veniţi din Ardeal şi închinoviaţi la Mănăstirea Neamţului, el însuşi fiind fiu duhovnicesc al părintelui Gheorghe Mironescu de la parohia Cut. Familist, cu cinci copii, îşi caută desăvârşirea ca pelerin şi ca învăţător, prevestindu-şi trecerea în veşnicie, în noaptea de 14 spre 15 august 1916, prin cuvintele care anunţau bătaia clopetelor atât pentru praznicul Adormirii Maicii Domnului cât şi pentru tulburarea pricinuită de intrarea ţării în Primul Război Mondial. La înmormântarea Moşului Gheorghe au luat parte peste 50 de clerici deşi urbea Pietrei Neamţului număra în 1916 doar slujitorii a şase biserici."
Cu ajutorul şi binecuvântarea Bunului Dumnezeu, Sfântul Gheorghe Pelerinul va fi canonizat în curând de Biserica Ortodoxă Română şi sărbătorit anual în ziua de 17 august.
Mai multe mărturii şi detalii despre manifestare găsiţi în presa locală şi regională.

joi, 15 iunie 2017

Cateheze în 13 cercuri pastorale

Catehezele demonstrative organizate în fiecare an în cercurile pastorale ale Protopopiatului Piatra-Neamţ sunt motiv de interferenţe şi schimb de experienţe pentru preoţii noştri cât şi pentru participanţi. 
În 13 dintre cele 15 cercuri pastorale ale Protopopiatului Piatra-Neamţ au fost organizate în perioada 6-9 iunie 2017 cateheze demonstrative pe tematica programei catehetice pentru parohii pentru anul 2017.
Au susţinut cateheze preoţii Ionel Ababei (Verşeşti), Nicolae Iliuţă (Duşeşti), Codrin Constantin Balan (Ghigoieşti), Andrei Savin (Baratca), Nicolae Diaconu (Lunca Strâmbului), Toader Ropotoaia (Bicazu Ardelean 2), Cosmin Constantin Filip (Sărata), Alexandru Găină (Centrul Social pentru Educaţie Incluzivă „Alexandru Roşca” Piatra-Neamţ), Constantin Bogdan (Ciritei), Claudiu Panainte (Precula), Augustin Politic (Cut 1), Ciprian Amarinei (Itrineşti).
În acest an, conform recomandării Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Iaşilor, grupul ţintă a fost alcătuit din persoane adulte, excepţie făcând CSEI "Alexandru Roşca" Piatra-Neamţ, unde participanţii au fost copiii instituţionalizaţi. 

Câţiva dintre colegii noştri preoţi ne-au oferit câteva impresii după desfăşurarea acestor cateheze:
 "Tematica acestui an este motivantă şi deschide subiecte care pot fi abordate pe durata a mai mult de zece întâlniri. Noi intenţionăm să dezvoltăm acest program catehetic în parohia Ghigoieşti impulsionaţi fiind şi de dorinţa participanţilor. Dorim să oficiem şi o colaborare catehetică cu părintele coordonator al Biroului de catehizare al Protopopiatului Piatra-Neamţ şi posibil şi cu alţi colegi preoţi care au experienţă în această direcţie a lucrării mântuirii noastre." (Preot Codrin Constantin Balan)
"Activitatea noastră catehetică îşi are rădăcinile în întâlnirile pe care le-am organizat cu copiii din Cut şi nu numai. Apreciez implicarea participanţilor în desfăşurarea catehezei şi remarc rezultatele întâlnirilor pastorale precedente cu enoriaşi ai parohiei noastre. Astfel de cateheze completează relaţia interparohială şi oferă un cadru benefic acţiunilor viitoare." (Preot Augustin Politic)
"Am avut posibilitatea de a ne vedea şi înaintea acestei cateheze demonstrative şi remarc atenţia activă a enoriaşilor noştri din Itrineşti. Credinţa noastră ortodoxă, buna creştere familială, respectul pentru tradiţii şi identitate ne dau putere, curaj şi inspiraţie pe care le aşezăm înaintea Sfintei Treimi pentru a mărturisi adevărurile fundamentate pe Sfânta Scriptură, Sfânta Tradiţie, scrierile Sfinţilor Părinţi şi pe mărturiile înaintaşilor noştri." (Preot Ciprian Amarinei)
În perioada următoare vor fi programate cateheze şi în parohiile Pângăraţi Castel (preot Liviu Anton) şi Bârnadu (preot Bogdan Stan).

miercuri, 17 mai 2017

Cuvânt Catehetic

Vă aducem la cunoștință o nouă apariție a publicației "Cuvânt Catehetic", având ca subiect "Darurile binecuvântate primite de la biserică".
Afișul este editat în format A2.
Tipar: A2, A3, A4
„Cuvânt Catehetic” poate fi descărcat de aici sau în cadrul grupului Facebook „Cateheză MMB”
Distribuirea on-line şi off-line a publicaţiei se poate face fără acordul explicit al editorului.

sâmbătă, 29 aprilie 2017

Concursul "Icoana și Şcoala mărturisirii"

Faza eparhială a Concursului "Icoana și Şcoala mărturisirii" a avut loc în Sala „Sinaxar“ a Muzeului Mitropolitan din Iaşi, joi, 27 aprilie 2017. Au participat copii din cadrul parohiilor implicate în programele catehetice, iar pentru faza eparhială au fost selectate 10 proiecte.
Comisia de jurizare, formată din pr. prof. dr. inspector Bogdan Racu, pr. prof. dr. inspector Cristian Alexandru Barnea, prof. dr. Oana Simona Zaharia, prof. dr. Ioana Măriuţei, a desemnat câştigător proiectul derulat de Parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din Voroveşti, Protopopiatul 1 Iaşi, intitulat „Icoana şi Şcoala mărturisirii“.
La final, membrii juriului, în funcţie de criteriile concursului, au făcut referiri, aprecieri şi recomandări privind punctele tari şi punctele slabe ale fiecărui proiect în parte.
Protopopiatul Piatra-Neamţ a fost reprezentat de Parohia Precista 3 Piatra-Neamţ, cu proiectul "Am întâlnit o icoană vie", care a obţinut al doilea punctaj din cocnurs.

  
Concursul Naţional „Icoana şi Şcoala mărturisirii“ se desfăşoară cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi cu aprobarea Sfântului Sinod. Etapa naţională a concursului se va desfăşura la Bucureşti, pe data de 21 mai, ziua de prăznuire a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

Training catehetic la Piatra Neamţ

Luni, 24 aprilie 2017, la sediul Protopopiatului Piatra Neamţ a fost organizat trainingul catehetic privind susţinerea catehezelor demonstrative din programa catehetică pentru parohii a Arhiepiscopiei Iaşilor pentru anul 2017.
Scopul acestui training a fost conturat de formarea deprinderilor și a conștiinței lucrului în echipă în planificarea, realizarea și evaluării activității catehetice la nivelul parohiei, prezentarea materialelor Biroului de cateheză al Arhiepiscopiei Iașilor și de sfaturi și recomandări pentru susținerea reușită a unei cateheze. 
Au luat parte la această întâlnire părintele Bogdan Racu inspector eparhial în cadrul Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, preoţii Ştefan Zaharia şi Camelian Liviu Gurbet, coordonatorii birourilor de catehizare din protopopiatele Piatra Neamţ şi Roznov şi cei 20 de preoţi reprezentanţi ai cercurilor pastorale-misionare din cele două protoierii.
Programul acestei şedinţe de formare a înscris o parte teoretică, cu prezentare multimedia şi dialog între participanţi asupra aspectelor esenţiale ale unei cateheze, o parte practică, care a oferit posibilitatea aplicării metodei de prezentare a conţinuturilor „Photolangage", în funcţie de tema catehetică aleasă, şi o parte aplicată, prin programarea catehezelor demonstrative la nivelul fiecărui cerc pastoral din cele două protopopiate nemţene.
 
În Protopopiatul Piatra Neamţ în perioada 6-9 iunie 2017, cele 15 cateheze demonstrative vor fi organizate după următorul program: 
Marţi, 6 iunie: Verşeşti, Duşeşti, Ghigoieşti și Baratca; 
Miercuri, 7 iunie: Lunca Strâmbului, Bicazu Ardelean și Bârnadu, 
Joi, 8 iunie: Sărata-Dobreni, CSEI „Alexandru Roşca” Piatra-Neamţ, „Sf. Trei Ierarhi” Piatra-Neamţ și Ciritei, Piatra-Neamţ; 
Vineri, 9 iunie: Pângăraţi Castel, Preluca, Cut 1 și Itrineşti.
Tot în luna iunie vor fi organizate şi în Protopopiatul Roznov cele 5 cateheze demonstrative în parohiile Şovoaia, Roznov 2, Costişa 2, Zăneşti Stil Vechi şi Socea.
Până anul acesta, în perioada 2014-2016, au fost susţinute peste 360 de cateheze demonstrative în parohii din cele trei judeţe ale eparhiei, Iaşi, Botoşani şi Neamţ, care au oferit nevoia formării conştiinţei, arătând că efortul de catehizare ocazională trebuie fundamentat pe un program catehetic bine structurat.

marți, 11 aprilie 2017

Concursul Naţional de Creaţie „Icoana şi Şcoala mărturisirii

Parohia Precista 3 din Piatra-Neamț va reprezenta anul acesta Protopopiatul Piatra-Neamț la faza eparhială a Concursului Naţional de Creaţie „Icoana şi Şcoala mărturisirii”.
 Părintele Sorin Paul Vieru şi 11 copii din Piatra-Neamţ au organizat în perioada 1 ianuarie – 27 martie 2017 proiectul „Am întâlnit o icoană vie”, în contextul Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, în Patriarhia Română.
Echipa de implementare a proiectului a fost alcătuită din copiii cu vârsta cuprinsă între 10 şi 16 ani, de la ora de cateheză săptămânală din parohie şi şi de la ora de cateheză din Centrul de copii „WKMS – Să-i ajutăm iubindu-i” din Piatra-Neamţ. Acţiunile din proiect s-au desfăşurat în parohia „Acoperământul Maicii Domnului” Precista 3, Şcoala Gimnazială „Nicu Albu” Piatra-Neamţ şi în Centrul de copii „WKMS – Să-i ajutăm iubindu-i”.
Părintele Sorin Paul Vieru ne-a oferit câteva detalii despre acest proiect:
Dat fiind faptul că anul 2017 a fost rânduit de Patriarhia Română se fie şi spre amintirea mărturisitorilor şi prigoniţilor din timpul perioadei comuniste, ne-am propus un proiect mai curajos. Impreună cu participanţii orei de cateheză ne-am gândit să realizăm o mică cărticică sau broşură cu interviuri luate persoanelor care au suferit în temniţe sau au cunoscut astfel de oameni chinuiţi şi prigoniţi pentru credinţa şi iubirea lor de neam. Primul pas a fost identificarea unor astfel de mărturisitori în comunitate sau în regiune. Pasul 2 a constat în realizarea unei broşuri cu o mică introducere despre comunism. Pentru a înţelege mai bine copiii despre acea perioadă au primit „ca temă pentru acasă” să aprofundeze aceste date istorice. Ultimul pas a constat în realizarea cărţii propriu-zise. Fiecare copil a avut de pregătit un set de 20 de întrebări despre această temă.
Am format 3 echipe care au luat interviuri doamnei Aspazia Oţel-Petrescu din Roman (14 de închisoare), domnului Constantin Roibu din Piatra-Neamţ (ucenic al Părintelui Daniil Sandu Tudor de la Rarău), şi domnului Vasile Cuiejdeanu din Piatra-Neamţ (care ne-a vorbit despre comunism în general). Ne-am dorit de asemenea să vorbim şi cu Maica Mina de la Mănăstirea Diaconeşti, din Bacău, fostă colegă de celulă a doameni Aspazia Oţel-Petrescu, dar starea de sănătate a macii nu ne-a permis acest deziderat.
Am realizat scenariul proiectului în luna ianuarie, iar pe parcursul lunii februarie am luat interviurile şi am tipărit cartea, pe care am lansat-o oficial în ziua de 5 martie 2017, copiii prezentând în faţa invitaţilor lucrarea pe care au săvârşit-o în mod efectiv. Întrebările, interviurile, transcrierea, desenele pentru coperţi s-au făcut integral de copii. Numai de aşezarea în pagină şi tipărirea ei s-a ocupat parohia.Timp de două săptămâni micii noştrii autori au valorificat aceste publicaţii, în primele zile de la lansare fiind vândute peste 150 de exemplare. 
Cel mai mare impact al proiectului a fost asupra copiilor participanţi. Una din fetele care au luat interviu doamnei Aspazia a mărturisit că a fost o întâlnire ce i-a schimbat modul de a vedea viaţa şi a avea nădăjde în Dumnezeu în orice împrejurare a vieţii. Nu trebuie uitaţi cei prezenţi la lansarea cărţii în paraclisul parohial. Şi cred că cel mai mare impact l-au resimţit colegii de şcoală ai copiilor participanţi, care au primit aceste cărţi.
În ceea ce priveşte opinia publică am constatat un număr mare de accesări ale articolului despre acest proiect al nostru publicat pe portalul doxologia.ro.”
Verificarea eligibilităţii portofoliului de proiect a revenit comisiei formată la nivelul protopopiatului Piatra-Neamţ din Coordonatorul Biroului de catehizare parohială al Protopopiatului Piatra-Neamţ, Preotul Ştefan Zaharia, Profesorul de Religie, Preotul Sorin Amariei Cosma, Profesorul de Limba română, doamna Oana Podaru şi Profesorul de Educaţie plastică, doamna Mihaela Zânica, care s-a reunit vineri, 7 aprilie 2017, în paraclisul parohiei Precista 3 pentru prezentarea şi notarea lucrărilor.
Echipa de proiect dar şi cei prezenţi au fost premiaţi de către Biroul de catehizare al Protopopiatului Piatra-Neamţ, urmând ca joi, 27 aprilie 2017, echipajul proiectului „Am întâlnit o icoană vie” să fie prezent la Iaşi, la faza eparhială a Concursului Naţional de Creaţie „Icoana şi Şcoala mărturisirii”.

miercuri, 15 februarie 2017

Ședință de lucru la Piatra-Neamț

Joi, 16 februarie 2017, la Protopopiatul Piatra-Neamț, va fi organizată o ședință de lucru a Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor, la care vor participa părintele inspector eparhial Bogdan Racu și coordonatorii birourilor pentru cateheza parohială la nivelul protopopiatelor Piatra-Neamț, Roznov, Târgu-Neamț, Ceahlău și Pașcani.
Principalele teme ale ordinei de zi sunt legate de Programa catehetică 2017, Concursul catehetic patriarhal, Viziunea Biroului pentru 2017: traininguri catehetice şi cateheze demonstrative, Fondul catehetic 2017: perspective şi realizări anterioare și Materialele catehetice: afişe, revistă catehetică. 
Această întâlnire urmează celei de vineri, 3 februarie 2017, de la Iaşi, la care au luat parte responsabilii cu cateheza din protopopiatele 1 Iaşi, 2 Iaşi, 3 Iaşi, Botoşani, Darabani şi Săveni.

link ședință Iași:

luni, 13 februarie 2017

Info catehetic februarie 2017

Cateheze demonstrative
În 2017 în fiecare protopopiat din eparhia Iaşilor va fi organizat un training pentru preoţii care vor susţine catehezele demonstrative în cercurile pastorale. În Protopopiatul Piatra-Neamţ acest training va fi organizat în luna aprilie, iar catehezele demonstrative vor fi programate în perioada mai-iunie.
Concursul Naţional de creaţie
Concursul Naţional de creaţie „Icoana și Școala mărturisirii” va fi organizat în Protopopiatul Piatra-Neamţ în data de 6 aprilie 2017, iar Faza eparhială a Concursului Naţional de creaţie „Icoana și Școala mărturisirii” va avea loc joi, 27 aprilie 2017, la Iaşi.
Programa catehetică 2017
Programa catehetică pentru parohii pentru anul 2017 este al patrulea instrument de acest fel pus la îndemâna preoților, după cele din anii 2014, 2015 și 2016. Ea reprezintă efortul unei echipe de lucru formată din responsabilii cu cateheza de la protopopiatele Arhiepiscopiei Iașilor, sub coordonarea inspectorului eparhial pentru învățământ și cateheză, și este totodată rodul experiențelor catehetice acumulate în cadrul catehezelor susținute la parohie și la catehezele demonstrative care au loc anual în cadrul fiecărui cerc pastoral.
Noutatea acestei programe constă în faptul că primele 7 teme se raportează la tematica anului omagial și comemorativ în timp ce ultimele trei, gândite într-un set de cateheze pentru perioada 2017–2020, privesc relația omului cu Dumnezeu, sine și aproapele.
Afişe catehetice
Ultimele două afişe sunt Cum să înţelegem icoana Botezului Domnului? (Ianuarie 2017) şi Răspunsurile liturgice şi cântarea în comun (Februarie 2017). Pot fi descărcate de pe pagina noastră de facebook.
În curând, un volum conţinând cele 12 afişe editate în perioada 2015-2016 va fi publicat de către Biroul de catehizare.