miercuri, 17 septembrie 2014

Conferinţa semestrială cu preoţii - Vaduri 2014

Marţi, 16 septembrie 2014, parohia Vaduri I a fost gazda Conferinţei semestriale cu preoţii din Protopopiatul Piatra-Neamţ.
Ziua a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Părintele protopop Valentin Tofan a adresat un cuvânt de bun-venit şi a motivat întâlnirea de la Vaduri: Mulţumim lui Dumnezeu şi Cuvioasei Parascheva pentru Sfânta Liturghie de care ne-am învrednicit în dimineaţa acestei zile. Pentru noi, preoţii din Protopopiatul Piatra-Neamţ, ziua de azi este una cu totul specială, deoarece îl avem în mijlocul nostru pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan şi împreună cu ierarhul nostru ne vom aminti despre Sfinţii Martiri Brâncoveni, de la martiriul cărora s-au împlinit 300 de ani. Nădăjduim ca vorbirea noastră să împlinească şi cuvintele Sfântului Apostol Pavel care ne îndeamnă: „să vorbiţi între voi în psalmi şi în laude şi în cântări duhovniceşti, lăudând şi cântând Domnului din inimile voastre” sau „aduceţi-vă aminte de mai marii voştri care v-au grăit vouă Cuvântul lui Dumnezeu, priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa”.
Şi părintele paroh Mircea Păduraru a subliniat bucuria întâlnirii din biserica „Cuvioasa Parascheva” din Vaduri: Din 1920 nici un mitropolit nu a mai intrat în acest locaş, de la momentul în care ierarhul Pimen Georgescu sfinţea aceastră biserică. Istoria noastră porneşte din anul 1910, când un mic grup de slujitori ai Mănăstirii Bisericani a ridicat pe o temelie de piatră o bisericuţă de lemn cu hramul Sînzienelor. După momentul Uniaţiei, mulţi credincioşi din Transilvania s-au refugiat aici. Au construit în timp o biserică mai mare care a dăinuit până în anul 1903. Atunci părintele Cristofor Bălănescu şi părintele Gheorghe Bălănescu au ridicat actuala biserică sfinţită în 1920. Războiul şi-a lăsat amprenta asupra lăcaşului, provocând distrugeri. În timp a fost renovată şi în 14 octombrie 1951 a fost resfinţită. Astăzi ducem mai departe moştenirea vrednicilor credincioşi ai Vadurilor şi a regretatului paroh Constantin Bobric cu nădejdea că vom putea întreţine ceea ce ei au zidit cu multă jertfă. Această istorie este îmbogăţită de azi cu acest prilej de întâlnire cu Înaltpreasfiţitul Părinte Teofan şi cu preoţii colegi şi aduce linişte şi binecuvântare în sufletele credincioşilor din parohia noastră.
Înainte de lucrările conferinţei Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a vorbit credincioşilor şi tuturor celor de faţă despre importanţa înţelegerii jertfei în contextul vieţii fiecărui creştin:
Suntem în conferinţă preoţească dedicată aducerii aminte a celor ce au fost şi rămân martirii neamului, prin excelenţă Sfinţii Brânceoveni. Nădăjduiesc să producă impact în conştientizarea noastră că toţi facem parte din Biserică. Sfinţii Brâncoveni nu au fiost nici arhierei, nici preoţi, nici călugări, ci oameni trăitori în lume cu sarcină şi slujire speciale, dar care nu au fost mai puţi prezenţi în Biserică decât suntem noi, slujitorii sfintelor altare. Pentru ca icoana acestor sfinţi să fie cât mai prezentă în aducerea noastră aminte şi în conştiinţa noastră, spunem că aceşti creştini mireni s-au impus conştiinţei noastre prin trei lucruri: au avut o credinţă de nezdruncinat în Dumnezeu, credinţă arătată şi mărturisită în ciuda faptului că erau bogaţi, puternici şi foarte culţi. Se simţeau în firescul vieţii lor în sfânta biserică şi în legătură cu Dumnezeu. În al doilea rând au fost ctitori de biserici şi ctitori de carte. Multe sunt importante în viaţă, dar dacă omul are biserică şi are carte reuşeşte să îşi ducă crucea vieţii, să meargă mai departe să-i înfrângă pe vrăjmaşi, să-şi crească bine copiii şi să împlinească voia lui Dumnezeu şi aşteptările oamenilor. În al treilea rând Constantin Vodă Brâncoveanu şi Sfânta sa doamnă Maria au avut 11 copii: şapte fete şi patru băieţi. Nici puterea, nici bogăţia şi nici slava acestei lumi nu i-au împiedicat să înţeleagă că nu pooate fi bărbat şi femeie în adevăratul sens cineva fără să fie născători de prunci. Şi i-au crescut în credinţă, astfel încât băieţii s-au jertfit Domnului, iar fetele s-au răspândit în întreaga ţară, arătând românilor de atunci şi celor de azi că fără credinţă în Dumnezeu, fără ctitorii de biserică şi carte şi fără familie binecuvântată nu poate exista Ortodoxie, nici neam românesc, nici om pur şi simplu, în cele din urmă. Să aveţi icoana martirilor brâncoveni pentru ca privindu-le chipul să simţiţi lumina pe care ei o aşează în noi.
După Cuvântul introductiv al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, s-a vizionat un film tematic care a facilitat înţelegerea tematicii alese pentru această întâlnire.
Conferinţa „Sfinţii Martiri Brâncoveni, modele pentru creștinii persecutați astăzi” a fost susţinută de Părintele Dosoftei Daniel-Petronel de la Parohia Izvorul Muntelui.
Prezentarea s-a bazat pe autenticitatea martiriului Brâncovenilor, conţinând o scurtă prezentare istorică, problematizarea cazului acestei familii de sfinţi şi imaginea generală a creştinismului cotidian, care plăteşte un greu tribut de sânge în difeite părţi ale lumii. În urma acestei prelegeri s-u născut şi câteva întrebări care definesc starea trăirii creştine actuale.
Întâlnirea a conţinut şi dezbateri pe marginea temei, luări de cuvânt ale unora dintre cei prezenţi şi îndemnuri din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan. Invitat şi participant la dialog a fost şi părintele Martin Lissmann, care a oferit o imagine corespondentă a Ortodoxiei germane în oglindă cu cea românească şi modul în care problemele de comunicare şi de experiere ale ortodoxiei actuale poate fi susţinut în fiecare comunitate.

O comunitate sănătoasă creşte din copilărie

Conceptul de tabără în curtea propriei case pare la prima vedere uşor forţat. Ne-am format credinţa că o tabără înseamnă obligatoriu distanţe mari de parcurs, cheltuieli şi foarte mari griji. 

În Arhiepiscopia Iaşilor, Sectorul de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală a implementat un proiect care pleacă tocmai de la conceptul de tabără acasă. Proiectul „Tabăra din pridvorul satului“ a început în vara anului 2012, prin organizarea de tabere pentru copiii din patru parohii sărace ale Arhiepiscopiei Iaşilor şi a continuat în vara anului 2013 (iulie şi august), în alte opt parohii. În Protopopiatul Piatra Neamţ, beneficiare au fost parohiile din Cut şi Bodeşti. Şi în 2014 acest proiect s-a bucurat de un real succes, pe lângă cele două parohii amintite, tabăra fiind organizată şi în parohia Izvorul Muntelui.
La Tabăra din pridvorul satului „Izvorul Muntelui”, desfăşurată în perioada 25-29 august 2014, au participat 65 copii din parohiile Izvorul Muntelui şi Bicaz oraş 2, prin bunăvoinţa şi directa implicare a preoţilor Daniel Dosoftei şi Mihail Popa.
Copiii au participat la o serie de ateliere recreative, de dobândire a unor aptitudini şi de hand-made: Tir cu arcul, Muzică, Comunicare şi origami şi împletire de cruciuliţe.
Au fost incluse în program şi activităţi sportive şi multe jocuri. Copiii au scris o „scrisoare lui Dumnezeu” şi au învăţat care este rolul rugăciunii în viaţa unui bun creştin.
Programul taberei ne-a fost relaltat de părintele Daniel Dosoftei: „Am avut plimbare cu vaporul, drumeţie în pădure, vânătoarea de comori, rugăciune de dimineaţă şi de seară. În fiecare zi s-a slujit Sfânta Liturghie, toţi copiii s-au spovedit şi s-au împărtăşit în ultima zi în biserica din Izvorul Muntelui. În comoara pe care au câştigat-o în urma unui joc fiecare a găsit câte un ghiozdan plin cu rechizite pentru noul an şcolar şi dulciuri. Echipa de voluntari a fost formată din 8 tineri, care au bucurat prin joc şi activităţi diverse copiii acestor parohii. Mulţi dintre ei au posibilităţi financiare reduse şi această tabără a fost prima din vieţile lor.”
Detalii despre acţiunile proiectului ne-a oferit domnul Marian Dumitru Rugină, directorul acestei tabere: „Bucuria noastră este mare când vedem curtea Bisericii plină de copii, care se bucura nespus, se roagă, învaţă să împletească cruciuliţe. Pe scurt învaţă să devina mai buni. Sunt ascultători şi plini de voioşie. Unii dintre ei au o situaţie dificilă acasă, iar venind aici capătă încredere şi bucurie din această comuniune care se înfiripă între ei. Activităţile sunt diverse şi menite să îi capteze, să îi unească şi să rămână prieteni buni din aceasta experienţă a taberei în sat”.

Tabere de creaţie şi întâlniri cu tinerii

În cursul verii au fost organizate şi tabere de creaţie în alte parohii din Protopopiatul Piatra-Neamţ, la Dumbrava-Roşie 2 (Tabăra „Byzantion”) şi Izvoare (Tabăra „Ars Sacra”), în parteneriat cu Asociaţia Culturală Arte.ro. În aceste tabere sute de copiii au fost introduşi în tainele iconografiei şi a confecţionării de obiecte bisericeşti şi au luat parte la pelerinaje în judeţul Neamţ. 
De asemenea în protopopiat mai multe parohii au dezvoltat proiecte educaţionale pentru copii, parohia Precista 3 numărându-se printre ele: „Am organizat întâlniri cu micii noştri creştini, pe diferite teme, unele propuse de noi, altele de ei. Am încercat să răspundem la întrebările şi frământările lor şi acest tip de colaborare îl permanentizăm cu broşuri care conţin rezumatele acestor întâlniri. Săptămânal organizăm şi o seară de rugăciune, la care se înscriu din ce în ce mai mulţi copii şi tineri, care doresc să fie cât mai des în spaţiul atemporal şi sfinţitor al Bisericii”, ne-a mărturisit părintele paroh Sorin Paul Vieru.

O comunitate sănătoasă creşte din copilărie

Aşadar o tabără nu înseamnă obligatoriu distanţe mari de parcurs, cheltuieli şi foarte mari griji, chiar dacă ultimele două aspecte nu sunt de neglijat. Indiferent de forma în care apreciezi un copil sau încerci să îl pui în valoare, Dumnezeu înmulţeşte ajutorul şi roadele acestor eforturi vor creşte în dezvoltarea unor comunităţi care îşi trăiesc vieţile corect, decent şi moral.

vineri, 12 septembrie 2014

Iniţiere şi formare în tainele preoţiei

În perioada 24 august – 5 septembrie 2014, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, Sectorul Educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, prin Centrul de formare şi inovare al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul” şi în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, a organizat la Centrul Social-Cultural „Sfântul Ilie” al Mănăstirii Miclăuşeni un atelier de formare pentru tinerii preoţi recent hirotoniţi din Arhiepiscopia Iaşilor. Cursurile au vizat latura practică a misiunii preoţeşti.

Programul atelierului de formare, ajuns deja la cea de-a treia ediţie, a debutat luni, 25 august 2014, de la primele ore ale dimineţii, cu oficierea Sfintei Liturghii în biserica Mănăstirii Miclăuşeni de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Invitaţii atelierului de formare au fost Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, părintele profesor univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie din Iaşi, părintele dr. Ioan Florin Florescu de la parohia ortodoxă română din Edinburgh (Scoţia), părintele arhimandrit Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor şi stareţ al Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi, părintele Andrei Atudori de la parohia Măcăreşti (Iaşi), consilier pe probleme de adicţie şi director editorial al Doxologia Media, părintele conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, Consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, părintele Claudiu Gheorghiasa de la parohia Dancaş (Iaşi) şi consilier pe probleme de administraţie parohială, părintele prof. dr. Dragoş Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iaşi, alături de doamna preoteasă Daniela Bahrim, maica Rafaela de la Centrul de formare şi consiliere „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Iaşi, Dra. Cristina Gheorghe, directorul Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul”, părintele dr. Răzvan Andrei Ionescu, slujitor al parohiei ortodoxe române „Sfânta Parascheva” şi „Sfânta Genoveva” din Paris, monahia Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de formare şi consiliere „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Iaşi şi părintele arhimandrit Damaschin Luchian de la Mănăstirea Sihăstria Putnei.
Programul zilelor de curs a încadrat mai multe aspecte: rugăciune, prelegerile invitaţilor, sesiuni de dialog cu participanţii cu referire la conţinutul prezentat, lecturi ghidate, seminarizarea temelor folosind experienţe personale.
Pe lângă participarea la seminariile şi atelierele de facilitare susţinute de invitaţi, cei 19 preoţi prezenţi la program au slujit împreună şi au vizitat împreună cu soţiile mănăstirile Pângăraţi, Bistriţa şi Horaiţa.
Din Protopopiatul Piatra-Neamţ au participat părintele Ciprian Păvăleanu de la parohia „Sfinţii Martiri Brâncoveni” Gârcina, părintele Ovidiu Ţărnă de la capela Centrului social „Împreună“ din cadrul Primăriei Piatra Neamţ şi părintele Ionuţ Diaconu de la parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Crivaia.
Părintele Ciprian Păvăleanu ne-a declarat: Acest atelier de inițiere și formare în tainele preoției este binevenit pentru noi, tinerii preoți, întrucât toate cunoștințele teoretice acumulate în școală le privim prin prisma harului preoției, pe care trebuie să-l facem lucrător după cuvântul Sfântului Apostol Pavel, care îi zice ucenicului Timotei: „te îndemn să aprinzi și mai mult harul lui Dumnezeu care este în tine prin punerea mâinilor mele. ” (I Timotei 5, 22). De asemenea atelierul a fost foarte bine conceput și organizat, pornind de la programul liturgic zilnic și continuând cu seminarii care au abordat teme liturgice,canonice, catehetico-omiletice și administrative. Acest curs ne-a dat impulsul și ne-a deschis orizontul pentru a ancora misiunea noastră preoțească în contextul societății actuale. Aduc mulţumiri alături de toţi colegii participanţi Înalpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, inițiatorul și susținătorul acestui atelier, părinților profesori, părinților duhovnici şi maicilor care au ținut cursuri și seminarii, precum și organizatorilor care, timp de 2 săptămâni, s-au ocupat de noi în cele mai mici detalii.
În perioada 19-31 octombrie 2014, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, prin Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi şi Centrul de formare şi inovare „Varlaam Mitropolitul”, organizează cursuri pentru obţinerea gradelor profesionale de definitivat şi grad II în preoţie.
Aceste cursuri se vor desfăşura după un format similar cu cel din anul 2013, care presupune cursuri practice, ateliere de formare, sesiuni de facilitare a conţinutului şi alte modalităţi pedagogice menite să crească gradul de atractivitate a acestor cursuri.