sâmbătă, 6 aprilie 2013

„Bucuria de a fi creştin”

Preacucernici părinţi,
Pentru o mai bună desfăşurarea a concursului spectacol "Bucuria de a fi creştin" vă pun la dispoziţie mai jos cele mai importante aspecte din organizarea lui. Materialul de mai jos conţine doar punctele I, II, IV şi V din Conceptul de concurs.

„Bucuria de a fi creştin”
Concursul spectacol organizat cu prilejul anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena  

CUPRINS
  
I. INTRODUCERE
II. DESCRIEREA CONCURSULUI
1. Argument
2. Scopul concursului
3. Condiții de participare
4. Organizarea concursului la nivel de protopopiat

IV. REZULTATE AŞTEPTATE ŞI IMPACTUL CONCURSULUI
V. EVALUAREA CONCURSULUI

I. INTRODUCERE
Concursul spectacol organizat cu prilejul anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena  „Bucuria de a fi creştin” este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (Temei nr. 9094/2013), de către Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, în perioada 1 aprilie – 21 mai 2013.


II. DESCRIEREA CONCURSULUI
1. Argument
La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în ședința de lucru din 25 octombrie 2011 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2013 să fie declarat „Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena” în Patriarhia Română. „Proclamarea este în primul rând motivată de împlinirea a 1700 de ani de când Sfântul Împărat Constantin a emis edictul de libertate religioasă de la Mediolan. Această libertate religioasă pentru toate religiile a făcut ca şi creştinii să nu mai fie persecutaţi. Anul 313 este o piatră de hotar. Aproape 300 de ani creştinii au fost persecutaţi, pentru că nu se închinau împăratului şi zeilor păgâni greco-romani. De aceea mulţi dintre ei au fost ucişi în chinuri groaznice, episcopii şi preoţii au fost duşi în închisori, mutilaţi şi ucişi; astfel calendarul nostru este plin de sfinţi martiri sau mucenici din primele trei veacuri, ca urmare a politicii mai multor împăraţi romani de a persecuta pe creştini”[1].
Între manifestările culturale programate cu prilejul anului omagial, Sectorul teologic-educațional organizează Concursul-spectacol „Bucuria de a fi creştin”. Concursul se adresează copiilor, preoților și profesorilor de religie implicați în Programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor” și urmărește să fie o mărturie publică a copiilor şi a celor care îi educă, prin care să transmită bucuria vieţii în Hristos şi însemnătatea tradiţiei, a portului popular şi a apartenenţei la Trupul Bisericii bimilenare, a cărei istorie se contopeşte, în ţara noastră, cu cea naţională.

[1] Din cuvântul rostit după săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de Te Deum, la 1 ianuarie 2013, în Catedrala Patriarhală, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, atunci când Preafericirea Sa a proclamat în mod oficial anul 2013 ca an omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena în Patriarhia Română. 

2. Scopul concursului
Scopul concursului este de a cultiva dragostea față de ţară şi de Biserica Ortodoxă Română și de a-i educa pe copii în sensul respectării valorilor tradiţionale şi a afirmării propriei identităţi religioase, culturale şi naţionale, în contextul unei lumi seculare şi secularizante şi a diluării semnificative a identităţilor de orice fel într-un proces de globalizare alert şi derutant.

3. Condiții de participare
La concurs se vor înscrie copii din grupa de cateheză, cu vârsta cuprinsă între 9 şi 15 ani. Un copil poate participa la o singură secţiune a concursului. Din fiecare parohie pot participa mai mulţi copii la aceeaşi secţiune.
Concursul se desfăşoară pe trei secţiuni:
A.                 interpretarea unui cântec religios (preferabil din perioada Triodului ori cea pascală) sau a unui cântec popular,
B.                  recitarea unei poezii religioase sau populare cu caracter patriotic/religios şi
C.                  interpretarea unui text literar în proză (popular sau cu caracter religios).
Durata fiecărei reprezentanţii nu va depăşi 5 minute. Toţi participanţii la concurs vor purta costum popular tradiţional care să reprezinte zona de provenienţă.

4. Organizarea concursului la nivel de protopopiat

În perioada 22 – 26 aprilie 2013, se va desfăşura etapa pe protopopiate a Concursului Bucuria de a fi creştin, la finalul căreia vor fi evaluate și vor fi premiate cele mai bune 3 reprezentaţii la nivel de protopopiat, corespunzătoare celor trei secţiuni ale concursului. Evaluarea se va face de către o comisie numită de protopop și formată din: responsabilul cu cateheza parohială, un profesor de limba română și un profesor de religie, care nu fac parte din echipele concurente. Pentru fiecare dintre piesele înscrise în concurs, fiecare evaluator poate acorda maximum 100 de puncte, astfel: 30 p. – conţinutul textului/piesei muzicale (apartenenţa la tema secţiunii – 10 p., complexitatea textului/piesei – 10 p., dificultate – 10 p.); 40 p. – interpretarea textului/piesei (creativitate – 10 p., originalitate – 10 p., expresivitate – 20 p.); 20 p. – portul popular (autenticitate – 10 p., specificul zonei – 10 p.); 10 p. – oficiu
Pe parcursul evaluării membrii comisiei vor nota punctajul propriu în Fişa de evaluare individuală (Anexa 1). Fişa de evaluare colectivă (Anexa 2) va însuma, pentru fiecare concurent, punctele obţinute de la cei trei evaluatori (maximum 300 p.) şi va indica locurile 1, 2 şi 3 la fiecare secţiune a concursului, la nivelul protopopiatului, în total 9 premiaţi.




A.     ECHIPA DE IMPLEMENTARE:
Denumirea parohiei și date de contact (adresă și telefon).
Numele preotului și date de contact (adresă, telefon, e-mail).
Numele profesorului de religie și date de contact (adresă, telefon, e-mail) – dacă este implicat.
Numele copiilor din grupa de cateheză, vârsta acestora şi secţiunea la care concurează fiecare copil.
B.      LOCUL DESFĂȘURĂRII SPECTACOLULUI CONCURS:
Locul va fi stabilit de către protopopiatul în care se organizează concursul.
C.      PERIOADA DE ORGANIZARE: 1 aprilie – 21 mai 2013
Perioada organizării primei etape a acestui concurs-spectacol va fi stabilită în intervalul 22 – 26 aprilie 2013, în funcție de specificul fiecărei zone.
D.     BUGETUL CONCURSULUI SPECTACOL (RESURSE UMANE, MATERIALE ȘI FINANCIARE):
Se vor găsi resurse prin implicarea comunităţii, a şcolii sau a autorităţilor locale în susţinerea acestui concurs.
E.      DESCRIEREA CONCURSULUI:
Programul de desfăşurare:
Se va respecta timpul alocat pentru fiecare reprezentaţie - maximum 5 minute. Spectacolul va trebui să conţină, la fiecare protopopiat, cel puţin o piesă cântată, un recital de poezie religioasă sau patriotică şi o interpretare a unui text în proză, cu caracter religios sau popular.
Rezultatele așteptate:
Rezultatele sunt reprezentate în primul rând de bucuria de a transmite o mărturie despre tradiţiile noastre populare şi despre credinţa strămoşească pe care o împărtăşim. Caracterul public al evenimentului va impulsiona comunitatea prin participarea credincioşilor, a preoţilor şi a autorităţilor în susţinerea activă a altor inţiative cu caracter cultural-naţional şi religios ale parohiilor. Şi nu în ultimul rând Biserica va face o mărturie publică prin copiii ei care îi va spori imaginea şi implicarea într-un domeniu în care astăzi, în ţara noastră, nu se mai investeşte aproape deloc – dezvoltarea conştiinţei naţionale.
F.       IMPACTUL SPECTACOLULUI CONCURS
Spectacolul va fi filmat şi transpus pe un CD/DVD împreună cu fotografii de la eveniment şi de la momentele frumoase ale organizării lui (în format „.avi”). De asemenea, va include mărturii (scrise sau filmate) ale participanţilor, ale copiilor implicați în eveniment, ale preotului/profesorului de religie, precum și știri din mass-media locală sau de pe internet, cu privire la desfășurarea evenimentului.

IV. REZULTATE AŞTEPTATE ŞI IMPACTUL CONCURSULUI
Se preconizează participarea a aproximativ 100.000 de copii implicați în Programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor”. De asemenea va fi o mărturie publică şi un spectacol prin care vom contribui la cultivarea dragostei față de ţară şi faţă de Biserica Ortodoxă Română și la respectarea valorilor tradiţionale şi a afirmării propriei identităţi religioase, culturale şi naţionale.

V. EVALUAREA CONCURSULUI
Pe baza fişelor de evaluare completate de participanții la ceremonia de premiere din ziua de 21 mai 2013, Sectorul teologic-educaţional va întocmi până în data de 15 iunie 2013 un Raport de evaluare a Concursului-spectacol Bucuria de a fi creştin. Acesta va analiza modalitatea de promovare a evenimentului, instituţiile implicate şi gradul de angajare, numărul de copii implicați în activități, impactul evenimentului asupra comunității locale, reflectarea evenimentului în presa locală și naţională.