vineri, 19 octombrie 2018

Info catehetic august - octombrie 2018

La ședințele lunare din protopopiatele Arhiepiscopiei Iașilor este prezentat în această perioadă un nou număr din materialul informativ periodic "Info catehetic".
Numărul din august-octombrie 2018 cuprinde informaţii generale despre activităţile Biroului pentru cateheză al Arhiepiscopiei Iaşilor (Consfătuirea Catehetică Anuală a Arhiepiscopiei Iașilor), despre Congresul Naţional "Hristos împărtăşit copiilor" 2018. Sunt prezentate de asemenea noutăţi din protopopiate şi informaţii de interes general.
Informaţiile specifice Protopopiatului Piatra-Neamţ sunt cele legate de activităţile catehetice din parioada verii şi începutul toamnei ale acestui an.

marți, 11 septembrie 2018

Vară catehetică

În perioada vacanţei mari, unele dintre parohiile Protopopiatului Piatra Neamţ au organizat şcoli de vară, cu scopul de a oferi copiilor şi tinerilor o perspectivă comunitară, creştină şi morală asupra lumii în care trăim, activităţi catehetice, care au conştientizat participanţii de valorile umane şi duhovniceşti pe care le au ca membri ai Bisericii şi întâlniri încadrate în proiectele naţionale şi eparhiale.
Parohia Ivaneş, prin preotul paroh Constantin Poloşan şi colaboratorii educaţionali, a organizat două şcoli de vară, una în perioada 25-30 iunie 2018, la care au participat 40 de elevi, cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, şi una în perioada 27 august-1 septembrie 2018, pentru 30 de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 20 de ani. Activităţile acestor tabere au fost prezentate pe larg în alte ediţii ale „Ziarului Lumina”, ediţia de Moldova.

Parohia Talpa a organizat o serie de activităţi catehetice pentru adulţi în decursul verii cu teme diverse, dintre care amintim: „Iubirea aproapelui - forme şi aplicare” şi „Mărturisitori creştini ortodocşi în perioada comunistă”. Părintele paroh Cristian Petru Hanganu ne-a declarat: „Am continuat tradiţia vizionării de filme documentare sau tematice, pentru a lansa un dialog cu enoriaşii adulţi care să ne conducă spre învăţare, spre conştientizarea trăirii Ortodoxiei. În această vară am vizitat diferite obiective din ţară, prilej cu care am abordat învăţături de credinţă şi teme iconografice şi am organizat şi activităţi recreative pentru copii şi tineri”.
Părintele paroh Andrei Todiraşcu a desfăşurat în Parohia Dochia, în fiecare sâmbătă din această vară, un program catehetic pentru 25 de copii şi tineri, care au parcurs Mica Biblie. Copiii au fost împărţiţi în două grupe de vârstă: majoritatea între 6 şi 11 ani, iar ceilalţi între 12 şi 16 ani.

În Parohia Speranţa, din 20 mai 2018, părintele George-Ovidiu Chiriţa editează o foaie parohială săptămânală, distribuită la biserica şi publicată şi pe site-ul parohiei. Conţine învăţături din Apostolul şi Evanghelia duminicală, despre sărbătorile şi sfinţii de peste săptămână, citate din sfinţii scriitori pomeniţi şi anunţuri de interes obştesc. Părintele ne dezvăluie şi următorul proiect: „Odată cu începutul anului bisericesc, am demarat un ciclu de cateheze cu credincioşii prezenţi la slujba de duminică, tâlcuind şi explicând rugăciunile pe care le citesc, le ascultă sau le cântă cel mai frecvent credincioşii. Am debutat cu importanţa rugăciunii citite şi a celei liturgice şi continuăm cu rugăciunile de dimineaţă”.

În Parohia „Sfinţii Voievozi” - Girov, în perioada iunie-august 2018, aproximativ 25 de enoriaşi adulţi au luat parte la catehezele din cadrul programei eparhiale, împărţite în mai multe întâlniri. Părintele paroh Constantin Afrăsiloaia are în derulare şi un program săptămânal care cuprinde slujirea Acatistului şi cateheze privind lectura Sfintei Scripturi, în fiecare după-amiază de joi.

Părintele paroh Andrei Armanu a susţinut în Parohia Bistra două cateheze pentru copii, câte una în lunile iulie şi august ale acestui an, cu temele „Cinstirea şi respectarea părinţilor”, extinsă la cinstirea înaintaşilor, în contextul sărbătorii Centenarului de la Marea Unire, şi „Unirea de la 1600 şi Unirea de la 1918”. Copiii au fost receptivi şi implicaţi în derularea activităţilor în timpul frumos petrecut în biserică. Întâlnirile au fost însoţite de timpi de comunicare şi împărtăşirea experienţelor.

În primele două săptămâni ale lunii august 2018, parohiile Vaduri I, Preluca şi Ghigoieşti, prin preoţii Mircea Păduraru-Bobric, Claudiu Panainte şi Codrin Constantin Balan, în colaborare cu Grădiniţa cu Program Prelungit „Floare de Colţ” a Şcolii Gimnaziale „Daniela Cuciuc” din Piatra Neamţ, Grădiniţa Colegiului Tehnologic „Spiru Haret” Piatra Neamţ şi Şcoala Gimnazială „Iulia Hălăucescu” Tarcău, prin profesorii de învăţământ preşcolar Ana-Maria Balan, Gica-Nadia Ionescu, Iulia Panainte şi Carmen Lucia Păduraru-Bobric, au desfăşurat activităţi educative si moral-religioase la Parohia Vădurele, în cadrul parteneriatului „Activităţi de vară în curtea bisericii”. Au participat 30 de copii, preşcolari şi şcolari, majoritatea din familii cu posibilităţi reduse şi cu risc de abandon şcolar.
În perioada 21-29 august 2018, Parohia Dobreni a organizat Şcoala de vară „Bucuria tinerilor”, pentru un grup de 25 de copii şi tineri cu vârste între 10 şi 18 ani. Dintre temele susţinute de părintele paroh Nicolae Coşofreţ amintim pe cele legate de modul cum văd tinerii relaţia cu Biserica şi cu preotul şi bucuria descoperirilor prin lectură, prilej cu care au fost făcute recomandări de cărţi în biblioteca bisericii. Parte din program au fost şi slujirea Sfintei Liturghii şi activităţile recreative, care au dat valoare sufletului şi relaţiilor dintre participanţi. Această şcoală de vară vine ca o prelungire a proiectului catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”, la care iau parte tinerii din Dobreni.
În ceea ce priveşte activitatea responsabilului cu cateheza, am vizitat parohiile care au programe catehetice şi am oferit consultanţă în organizarea unora dintre proiectele desfăşurate în cursul acestei veri. Şi fiindcă şi în parohia noastră, Conţeşti-Girov, suntem angrenaţi în aceste tipuri de activităţi, vă înştiinţez că din luna iunie a acestui an derulăm un program catehetic pentru copii şi tineri. Temele propuse sunt preluate din proiectul naţional „Hristos împărtăşit copiilor” şi din proiectul catehetic parohial „Împreună pentru împreună”. Modul de prezentare este interactiv, catehezele fiind susţinute şi de către unii invitaţi ai parohiei, persoane angrenate în activităţi catehetice. De asemenea şi persoanele adulte din parohie iau parte la catehezele propuse în programa catehetică eparhială „Unitatea credinţei şi împărtăşirea Sfântului Duh”. Necesitatea de informare a omului este absolut firească şi noi răspundem prin cateheză unor deprinderi ce au nevoie de argumente şi de înţelegere. Comparativ cu anii trecuţi cateheza actuală nu aduce doar o masă de informaţii, ci şi un adaos de clarificări absolut necesare. Vârsta copiilor şi a tinerilor nu este restricţionată de număr. În ceea ce îi priveşte pe credincioşii adulţi, am pornit de la dorinţa de a fi conştienţi de rolul învăţăturilor Bisericii în viaţa personală şi a comunităţii noastre, de dezvoltarea respectului faţă de cele sfinte şi de la interesul pentru interiorizarea valorilor religioase în vederea permanentei deveniri duhovniceşti. Acest demers catehetic are în vedere cuprinderea tematicii din Programa eparhială pentru anul 2018 şi câteva teme de interes legate de realităţile practice ale comportamentului nostru religios. La acest program participă persoanele adulte din parohia noastră, dornice de clarificarea unor noţiuni despre credinţa ortodoxă şi de îmbunătăţirea vieţii lor duhovniceşti. Tot din dorinţa de a păstra linia de informare şi de sădire a valorilor vieţii duhovniceşti, edităm lunar o foaie parohială generală şi de patru ori pe an un supliment al foii parohiale, pentru copii şi tineri, ambele fiind disponibile atât tipărite, cât şi în format electronic.

marți, 4 septembrie 2018

Pagină de jurnal catehetic

... Însuți Stăpâne, călătorește și cu mine, robul Tău, binecuvântând călătoria mea…

Cu verdele liniştitor al brazilor ce mă însoţesc de obicei pe calea către munţi, cu gândul de voiajor care îl cheamă pe Sfântul Gheorghe Pelerinul la împreună descoperire, cu rugăciunile dimineţii rostite ca într-un cântec, cu emoţia întâlnirii unor tineri noi, cu zâmbetul sufletului care se hrăneşte din noul itinerariu, aşa începe fiecare zi în care sunt invitat într-o parohie care susţine programul unei şcoli de vară. 
De cele mai multe ori trimitem ştiri din Protopopiatul Piatra-Neamţ sub forma unor informaţii concise sau articole ample cu caracter informativ. Acum, însă, e vremea mărturisirii: vă aşez înainte o mărturie, spre a cuprinde, măcar în parte, bucuria de sluji în lucrarea de catehizare din Arhiepiscopia Iaşilor. Pentru a umple paginile unui altfel de jurnal – jurnalul catehetic. 

Zi de joi, 30 august 2018. Final de vară, dimineaţă rece de toamnă, o ceaţă care acoperă vârfurile munţilor de parcă aceștia s-ar întinde și dincolo de cer, oameni ce mişună prin fiecare sat şi oraş pe care îl tranzitez. Ştiţi ce frumos este Bicazul dimineaţa? 
Ajung în parohia Dămuc-Ivaneş. Am întâlnire cu treizeci de adolescenţi, la invitaţia părintelui Constantin Poloşan şi a doamnei preotese Cristina Poloşan. Aici se desfăşoară din 27 august 2018 Şcoala de vară „Sfântul Fanurie”. 
Am primit chemarea de a călători mai departe, într-un alt registru, împreună cu cei tineri spre locul întâlnirii cu Dumnezeu și cu semenii prin vehiculul iubirii și prieteniei: “Implicarea activă a tinerilor în viața Bisericii” şi “Rolul adevăratei prietenii, astăzi”. La prima vedere cele două teme sunt fie prea generale, fie prea banale. Dar cei treizeci de prieteni pe care mi i-a dat Dumnezeu au manifestat disponibilitate pentru dialog şi chiar dezbatere. O sesiune de tip conferinţă, un chestionar şi o a doua sesiune de discuţii libere şi mărturii de ambele părţi au înviorat ziua caldă de sfârşit de Gustar. 
Cea mai vivace perioadă din timpul ființării în lume, deci şi în Biserică, este adolescenţa, vârsta tinereţii pre-adulte. Am descoperit împreună cu tinerii din Ivaneş că mărturia, cea mai vizibilă caracteristică a misiunii Bisericii, are nevoie de guri care să o împărtăşească, de mâini care să o arate, de picioare care să o răspândească şi de suflete care să o nască. Mărturia credinţei şi a vieţii tinerilor poate fi cea mai puternică în multe dintre contextele misionare ale trăirii noastre. 
Cele mai relevante idei ale dialogului nostru vin să vă arate modul în care ei se prezintă astăzi: 
Cea mai mare ispită care îi paşte pe tineri este alegerea, cu obstinaţie şi cu prioritate, a ceea ce este uşor, mai la îndemână, mai accesibil. Într-o pasivitate incorectă şi de neînţeles, alternativele la moralitate, la credinţa adevărată, la normalitatea pe care o propovăduim sunt evidente şi acceptate fără opunere, fiindcă sunt avangardiste, sunt cool, sunt în ton. Tinerii pot şi merită să fie implicaţi în proiecte, unde să descopere, să analizeze şi să propună soluţii problemelor cu care ei se confruntă. 
Tinerii, cu credinţele şi aspiraţiile specific, fac parte din realitatea Bisericii, locul lor fiind partea de timp numită prezent. Ei trebuie priviţi ca prezent al Bisericii şi nu permanent doar ca viitor, fiindcă rolul lor în comunităţile puternice este definitoriu. Importantă este regăsirea lor şi proiectarea scopului, valorizarea pentru comunitate. 
Rolul adevăratei prietenii a fost definit de premisele ei: sinceritatea, încrederea şi sacrificiul care clădesc această relaţie. Mărturiile celor prezenţi, referitoare la binele prin care au descoperit adevăraţii prieteni sau la tristeţea pe care au produs-o unele false prietenii, au dat valoare dialogului care a fost limitat doar de timp. 
Dacă unele decizii ale autorităţilor ne provoacă indignare şi mâhnire, tinerii din Ivaneş mi-au oferit multă încredere că Dumnezeu are printre noi şi oameni care vor schimba în bine timpurile agitate în care trăim. 
Proiectul şcolii de vară „Sfântul Fanurie” de la Ivaneş are meritele de a cuprinde teme atât de interesante şi de constructive, care să te facă să înţelegi de ce treizeci de tineri vin să stea între orele 9 şi 16 într-un spaţiu al bisericii ca să asculte, să întrebe, să povestească şi să înţeleagă noţiuni care le sunt cumva cunoscute, dar prea puţin aprofundate. 
Invitaţii şcolii de vară au fost în primele zile doamna Dr. Med. Neurolog Nicoleta Știrbu şi domnul Octavian Știrbu, Reprezentant Farmaceutic, care au susţinut teme legate de vicii și impactul lor asupra sistemului nervos, de industria farmaceutică şi de atribuțiile și îndatoririle unui medic. 
Studenții din parohie au moderat dezbateri legate de așteptările pe care le au tinerii de la Biserică, de influența banilor asupra viitorului lor şi de modul cum îşi aleg facultatea. 
Părintele Constantin Poloşan a explicat în mai multe sesiuni Sfânta Liturghie, a vorbit despre citirea Sfintei Scripturi, despre preoție şi a ţinut cuvinte de învăţătură cu impact asupra vieţii tinerilor. 
Doamna preoteasă Cristina Poloşan a prezentat viața Sfântului Fanurie şi susţinut teme despre implicațiile meseriei de a fi profesor, despre Filantropia creștină şi a oferit 10 motive de a rămâne în România. 
Teodora Poloşan a moderat un atelier de film şi a lucrat alături de tineri două teste prin care ei să-şi descopere personalitatea şi misiunea. 
Sâmbătă, 1 septembrie 2018, după acordarea diplomelor de participare, va fi organizată o masă festivă, iar în perioada următoare toţi participanţii vor lua parte la un pelerinaj în judeţul Neamţ. 
După orele prânzului am pornit spre parohie încărcat de bucuria descoperirii celor treizeci. Şi a reîntâlnirii cu familia Poloşan, care investeşte, ajutată de unii dintre membrii de bază ai comunităţii parohiei Ivaneş, timp, bani şi mai ales dragoste în cel mai preţios bun al Bisericii Ortodoxe – tinerii. 
Biserica cea veşnic tânără mi-a oferit încă o lecţie de viaţă. Cu emoţia momentului şi cu recunoştinţa pe care le-o port gazdelor mele de la Ivaneş îmi spun în gând cu multă convingere, ca şi Nichifor Crainic, Vremea noastră este vremea tineretului!

Articol prezantat şi în Ziarul Lumina

marți, 10 iulie 2018

Şcoala parohială de vară, sub semnul bucuriei duhovniceşti

Suntem în vacanţa de vară şi timpul ei preţios este petrecut în cele mai educative moduri de către copii şi tineri. Ceea ce ar putea oferi în plus o şcoală de vară, din punct de vedere educativ, faţă de programul clasic al taberelor susţinute de unele parohii, este inserarea activităţilor de tip catehetic, situaţie de care devin conştienţi din ce în ce mai mulţi preoţi organizatori. 

Catehezele completează partea de creştere frumoasă a copiilor, ceea ce îi ajută la descoperirea sensului vieţii şi a apartenenţei lor la Biserică şi comunitate.
În cadrul unei şcoli parohiale de vară, copiii şi tinerii sunt implicaţi într-un program interactiv, care îmbină activităţi educative, formative şi creative cu dezbateri sau teme legate de cunoaşterea lumii în care trăim prin credinţă şi valori morale.
În Protopopiatul Piatra Neamţ sunt parohii care organizează şcoli de vară şi cateheze pentru copii şi tineri, pentru a aşeza în centrul activităţilor pe Mântuitorul Iisus Hristos şi învăţătura Lui cuprinsă în Sfânta Scriptură şi în scrierile Sfinţilor Părinţi, în tinda Bisericii.
Parohia „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” - Ivaneş a organizat prima ediţie a Şcolii de Vară „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” în perioada 25-30 iunie 2018.
Această activitate s-a adresat copiilor de gimnaziu şi a fost gândită şi aplicată de către părintele paroh Constantin Poloşan, împreună cu un grup de studenţi, la care s-au adăugat cadre didactice implicate în procesul instructiv-educativ din şcolile din zonă. Scopul acestei activităţi a fost conştientizarea elevilor cu privire la necesitatea implicării lor în viaţa Bisericii, dar şi a societăţii, potrivit rolului pe care îl are un creştin adevărat în zilele noastre. Programul Şcolii de Vară a fost unul transdisciplinar, care a trecut prin Religie, Artă, Istorie, pentru a ajunge la modelul de viaţă desăvârşită în Hristos.
Au susţinut activitatea prin cuvântări părintele paroh şi cadrele didactice participante, printre acestea numărându-se doamna preoteasă Cristina-Diana Poloşan, doamna educatoare Minodora Voaideş şi doamna învăţătoare Aurica Florea. Ele au vorbit despre participarea la slujbele Bisericii, educaţia religioasă în familie, alegerea duhovnicului, rolul rugăciunii în viaţa elevului. Temele prezentate au fost interactive şi au fost centrate pe participarea activă a copiilor. Părintele paroh a subliniat în cateheze datoria fiecărui creştin de a ajuta pe aproapele, dar şi faptele concrete prin care elevii pot ajuta pe cei aflaţi în suferinţă. Alături de cei menţionaţi mai sus şi-au adus aportul la reuşita Şcolii de vară tinerii studenţi Cătălin-Alexandru Creţu şi Teodora-Irina Poloşan. Temele abordate de ei au punctat importanţa dezvoltării personale prin cunoaşterea codului bunelor maniere, prin realizarea unor ateliere de istoria artei şi de animaţie, care să-i integreze pe copii în viaţa culturală a comunităţii.
Programul Şcolii de vară „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” s-a încadrat între orele 9:00 şi 16:00 şi a cuprins Rugăciunile de dimineaţă, un cuvânt de învăţătură al părintelui legat de tema fiecărei zile şi activităţile specifice. La reuşita acestui program şi-a adus aportul Comitetul Parohial, care s-a ocupat atât de finanţarea şi desfăşurarea mesei de prânz, cât şi de celelalte detalii administrative. Astfel, o lecţie practică învăţată de copii a fost aşezarea mesei, curăţenia, fiecare copil având un rol bine stabilit.
Au participat 40 de elevi, cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, din Parohia Ortodoxă „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Ivaneş. Entuziasmul, bucuria, glasurile curate de copii au răsunat pe parcursul întregii activităţi, abordarea temelor fiind una interactivă şi plăcută. Materialele didactice diverse folosite au facilitat buna organizare a temelor. Feedback-ul pe care organizatorii l-au primit de la copii a fost unul pozitiv, mulţi dintre ei exprimându-şi dorinţa de a prelungi participarea cu încă o săptămână. La final a avut loc fireasca premiere a copiilor şi oferirea de diplome. Părintele paroh a apreciat participarea copiilor şi a membrilor echipei de implementare şi a mulţumit fiecăruia pentru efortul depus, Şcoala de vară fiind urmată de un scurt pelerinaj în zona Moldovei.

miercuri, 20 iunie 2018

„Să traducem limba de lemn cu expresia comuniunii”

„Catehezele demonstrative în cercurile pastorale au ca scop oferirea unui model de comunicare a învăţăturii de credinţă, conform programei catehetice eparhiale. O cateheză demonstrativă poate fi imbold pentru dezvoltarea activităţii la nivel parohial sau schimb de experienţe între preoţii care sunt deja implicaţi în cateheze. Pregătirea unuei astfel de întâlniri are nevoie de viziunea preotului catehet. Ce vreau să ating prin cateheză? Cum vor aplica participanţii noile deprinderi descoperite la cateheză? Îmi construiesc comunitatea printr-o comunicare eficientă? Sunt eu în centrul parohiei sau plec la drum având în gând prezenţa lui Dumnezeu? Sunt întrebări la care răspunde Dumnezeu mai repede şi mai concret decât credem” - preotul Ştefan Zaharia.
Fotografia postată de Biroul de catehizare Piatra-Neamț.
Mărturia părintelui Ştefan Zaharia, coordonatorul Biroului de catehizare al Protopopiatului Piatra Neamţ, vine la finalul unei noi serii de cateheze demonstrative în cercurile pastorale. Timp de patru zile părintele Ştefan Zaharia a parcurs aproximativ 400 km vizitând cele 15 cercuri pastorale ale protopopiatului. Pentru a pune în lumină această nouă experienţă, vă invităm să citiţi următorul interviu.
Fotografia postată de Biroul de catehizare Piatra-Neamț.
Preacucernice părinte coordonator, tocmai v-aţi întors de la cateheze. Care este prima impresie?
Pot reda mai multe impresii, fără a le ierarhiza. Mă bucură nivelul din ce în ce mai ridicat al organizării acestor cateheze demonstrative; văd de fiecare data noi moduri de a implementa învăţăturile de credinţă, după cum observ şi anumite aspecte ce pot fi îmbunătăţite. O cateheză demonstrativă nu e întotdeauna imaginea cea mai concludentă a catehezei parohiale. Tracul catehetului, prezenţa preoţilor colegi observatori care induce emoţie participanţilor, inhibă adesea modul de prezentare, dar pe noi, preoţii, ne interesează, după ce cateheza se termină, să vedem cum aplicăm mai bine şi mai corect experienţele tuturor în procesul învăţării, fără a avea presiunea respectării rigide a planului catehezei.
Fotografia postată de Biroul de catehizare Piatra-Neamț.
Părinte Ştefan, ce aţi învăţat nou în întâlnirile cu participanţii?
Anul acesta am avut grupe diferite de participanţi. Au fost cateheze organizate în biserici, în case sociale sau în săli de şedinţe. Unii participanţi au fost vârstnici, alţii tineri, unii din mediul rural, alţii din cel urban, unii elevi, alţii doctori. Ce am învăţat nou? Să ascult. Oamenii au nevoie să vorbească. Cateheza ajută dialogul. Intuiţia credincioşilor şi exprimarea propriilor trăiri se pliază extarordinar pe metodele şi mijloacele de promovare a învăţăturii de credinţă.
Fotografia postată de Biroul de catehizare Piatra-Neamț.
Au nevoie de îndrumare participanţii?
Cu siguranţă. Frumuseţea catehezei constă în faptul că noi diriguim conversaţia şi facilităm descoperirea şi clarificarea. A sta faţă în faţă înseamnă să împărtăşeşti şi să te împărtăşeşti ca om celuilalt, iar cateheza nu face altceva decât să completeze comunicarea cu prezenţa şi prezentarea lui Dumnezeu.
Fotografia postată de Biroul de catehizare Piatra-Neamț.
Aveţi vreun sfat pentru colegii preoţi?
Sfat? Să organizeze cateheze. Să facă primul pas către oameni. Să iasă din monotonie şi din facil, să simtă emoţia comunicării la cel mai sincer mod, să traducă limba de lemn cu expresia comuniunii. Să vorbească cu oamenii despre Dumnezeu după cum vorbesc în liturghie cu Dumnezeu despre oameni. Dar întâi îmi dau mie aceste sfaturi. Şi mi le dau de mult timp pentru a fi veridic în modul în care mă prezint în faţa colegilor mei, cărora le mulţumesc pe această cale pentru implicare, pentru jertfa de timp şi pentru disponibilitate.
Fotografia postată de Biroul de catehizare Piatra-Neamț.
Cum vedeţi în viitor aceste întâlniri?
Acum par inedite, dar am convigerea că în câţiva ani ele vor fi o normalitate. Fac parte din fişa postului fiecărui preot. Nu şablonăm prin cateheze demonstrative exprimarea fiecăruia în parohia, centrul social, spitalul sau instituţia în care slujeşte lui Dumnezeu şi oamenilor. Deşi pare că facem ceva nemaipomenit, să nu uităm că activitate catehetică a existat şi până acum, chiar dacă nu foarte vizibil sau bine organizat. Proiecţia noastră, a echipei Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Iaşilor, munca pe care o prestăm în acest domeniu al activităţii noastre preoţeşti şi purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan produc deja de ceva timp rezultate.

Preot Paul Grigore Sava, 16 iunie 2018, Sursa: Ziarul Lumina

joi, 31 mai 2018

Formare catehetică la Roznov

Miercuri, 30 mai 2018, la sediul Protopopiatului Roznov, a fost organizată întâlnirea pregătitoare a catehezelor demonstrative în cercurile pastoral-misionare din protoieriile Piatra-Neamț și Roznov.

Scopul acestor întâlniri la nivelul Arhiepiscopiei Iașilor este definit de planificarea, realizarea și evaluării activității catehetice la nivelul parohiei, prezentarea materialelor Biroului de cateheză al Arhiepiscopiei Iașilor, dar și sfaturi și recomandări pentru susținerea reușită a unei cateheze.
Tematica întâlnirii de la Roznov a fost Programa catehetică eparhială 2018, cunoscută conform descrierii CIP a Bibliotecii Naționale a României cu numele de „Unitatea credinţei şi împărtăşirea Sfântului Duh”, editată la Editura Doxologia, Iaşi, în 2018.
Principalele sarcini ale participanților au fost completarea unui chestionar pre-training și completarea proiectului de scenariu catehetic al catehezei pe care o vor susține în parohie, în perioada următoare.
Participanţi au fost preoţii care vor susţine catehezele demonstrative în anul în curs și preoții interesați, care desfășoară activitate catehetică susținută la parohie.
Am susţinut, ca model pentru colegii preoţi, o cateheză demonstrativă cu tema „Prietenie virtuală sau comunicare reală?” al cărei scop a fost conștientizarea participanţilor că pericolul lipsei de comunicare reale poate duce la pierderea comuniunii. Am folosit ca metodă principală de învăţare “Studiul de caz”, iar pentru evaluare am aplicat metoda “Cutia întrebătoare”. Am moderat dezbaterile astfel încât fiecare intervenţie să acopere aria de chestiuni propuse spre clarificare.
Părintele Bogdan Racu, inspector pentru cateheză în cadrul Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, a prezentat situaţia nevoilor participanţilor în implementarea unei cateheze de impact, conform chestionarelor pre-training completate de preoţi şi alături de ei a radiografiat situaţia parohială şi modul în care va fi implementată cateheza, modul cum se raportează credincioșii la învățătura de credință și scopul urmărit în pregătirea catehezei. 

Părintele Camelian Gurbet, coordonatorul Biroului de catehizare al Protopopiatului Roznov a prezentat în continuare instrumentele catehetice oferite de Arhiepiscopia Iaşilor, motivaţia lucrului în echipă, formarea deprinderilor de lucru, momentele unei cateheze, metodele active de prezentare a conținuturilor, de fixare și evaluare a acestora şi importanţa părții aplicative a catehezei. 

Părintele protopop Vasile Ţoc ne-a declarat la finalul întâlnirii: “Activitatea catehetică este un aspect foarte important al misiunii noastre preoţeşti şi din acest motiv îi felicităm pe organizatorii acestui training catehetic, pentru că au pus în lumină efortul susţinut în promovarea împărtăşirii învăţăturii creştine. Am observat că această întâlnire relevă rostul unei cateheze care se aplică în viaţa liturgică.
Trăirea şi interiorizarea învăţăturii creştine în cadrul comunităţilor noastre este scopul catehezei propuse acum, mobilul cel mai de preţ fiind constituit din deschiderea către comunicare şi ancorarea într-o dimensiune familiară, cu toţi factorii ei atât de diverşi, dar în centrul căreia este Hristos.” 
În luna iunie a acestui an în protopopiatele Piatra-Neamţ, Roznov, Târgu-Neamţ şi Ceahlău, vor fi organizate cateheze demonstrative în fiecare cerc pastoral, temele lor fiind cele propuse de programa catehetică eparhială „Unitatea credinţei şi împărtăşirea Sfântului Duh”.
Catehezele din Protopopiatul Piatra-Neamţ vor fi organizate în parohiile Sarata, Mărăței 2, Crivaia, Ștefan cel Mare II, Homiceni, Ghelăiești, Ivaneș, Țepeșeni, Brășăuți, Căciulești, Vaduri, Dobreni, Bahna, Poiana Oanțu şi la Spitalul Judeţean Neamţ.