Cu versurile memorabile ale poemului „Haide, mamă, haide, tată!“, al scriitorului Adrian Păunescu, a debutat evenimentul cu acelaşi nume, găzduit de Sala Mare de Spectacole a Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, joi seară, 2 noiembrie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Organizatorii acestui concert extraordinar, susţinut de tinerii Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Gheorghe“ din Botoşani, Corul copiilor din clasa a IV-a a Şcolii Gimnaziale nr. 7 Botoşani şi ai Parohiei Vorona Mare, au fost Protopopiatul Piatra Neamţ în colaborare cu Liceul Teologic Ortodox „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ şi Teatrul Tineretului Piatra Neamţ.
Evenimentul pregătit şi dirijat de preoţii Olivian Sandu şi Teodor Cenuşă, susţinuţi de Acompaniamentul Maestro Sorin şi Emanuel Iacob, a avut ca invitaţi pe doamna profesoară Iustina Cenuşă şi domnişoara Larisa Ailoae, care au oferit publicului doine şi cântece pline de emoţie. Introducerea şi finalul au aparţinut părintelui Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic din Botoşani.
Versurile poeţilor Grigore Vieru, Adrian Păunescu, Tudor Arghezi, Nichita Stănescu şi compoziţiile cunoscuţilor şi apreciaţilor Tatiana Stepa, Victor Socaciu, Tudor Gheorghe, Cătălin Crişan, Maria Tănase ori crâmpeie din folclorul basarabean au adus emoţie sfântă în inimile auditoriului.
În timpul spectacolului au fost rostite şi gânduri, consideraţii asupra familiei, părintele Olivian Sandu trasând un dialog între scenă şi public: „Oamenii sunt poveşti de nesfârşită iubire. Dar când începe povestea unui om? O să fiţi tentaţi să îmi spuneţi când se naşte. Eu vă spun că povestea fiecăruia dintre noi a început când părinţii noştri s-au uitat unul în ochii celuilalt şi au spus: vreau să am o familie cu tine. Aunci am apărut noi, atunci s-au îmbinat toate. Şi povestea omului se termină nu la moarte, ci nu se mai termină niciodată. Pentru că facem parte din viaţa fiecăruia cu care ne-am întâlnit, cu care am avut contact în bine sau în rău. De când o cunoaştem noi pe mama? De când am simţit căldura inimii ei, din limitele trupului ei, în care ne-am format şi pregătit pentru lume“.
Sala arhiplină de lume iubitoare de frumos, de oficialităţi de stat, locale şi invitaţi de marcă, a oferit la fiecare mică pauză ropote de aplauze şi zâmbete stropite pe obraji de lacrimi de afecţiune, în semn de mulţumire pentru minunata reprezentaţie. În câteva rânduri glasul publicului a fost unul cu cel al micilor şi tinerilor artişti, iar ritmul melodiilor a primit acompaniamentul palmelor legănând bucuria.
Publicul a avut parte de un eveniment de suflet fiindcă a fost celebrată viaţa şi familia, dragostea şi amintirea de cei dragi. Doar privind chipurile angelice ale copiilor care au cântat ca o formaţie profesionistă, trădând orele fără de număr ale repetiţiilor, îţi defineşti firesc dragostea care uneşte familia: mamă, tată şi copii.
A fost cu adevărat, conform invitaţiei dinaintea spectacolului, un moment de tandreţe şi emoţie, de râset şi plâns, de nostalgie şi dor, concertul fiind o poveste de iubire, un prinos de recunoştinţă şi preţuire pentru cei care ne-au făcut, care au fost, sunt şi suntem.
Părintele Protopop Valentin Tofan a mulţumit la final colaboratorilor, părintelui Constantin Bogdan, directorul Liceului Teologic din Piatra Neamţ, doamnei manager Gianina Cărbunariu şi întregii echipe a Teatrului Tineretului Piatra Neamţ, performerilor de pe scenă şi familiilor lor care îi susţin în această iniţiativă, publicului numeros şi tuturor colaboratorilor din presa locală şi regională. După Botoşani, Iaşi şi Piatra Neamţ, spectacolul va fi susţinut în curând la Cluj şi Bucureşti.
Articol preluat din Ziarul Lumina: