luni, 26 decembrie 2011

Colindăm Doamne colind

Colindul sfânt şi bun... colind cântat de glasuri de copiii. Glasuri de îngeri.
A doua zi de Crăciun a adus aceste glasuri în biserica parohiei Mărgineni 2.
Părintele paroh Dan Voicu a primit alături de enoriaşi cu dragoste şi bucurie grupul de colindători ai Şcolii cu clasele I-VIII Mărgineni, coordonaţi de doamna director Dorina Surdu.
Copiii au prezentat un recital de colinde tradiţionale şi au reamintit prin inocenţa sufletelor lor cât şi prin portul naţional de cetele de colindători din deceniile trecute. Întreaga lor activitate sub bagheta doamnei director se înscrie în promovarea tradiţiilor şi cântecului popular într-o lume care simte cu ardoare nevoia regăsirii izvoarelor trăirii curate, creştineşti şi tradiţionale româneşti.
 Ca mulţumire corala "Sfântul Efrem cel Nou" a interpretat un ultim concert de colinde pentru anul 2011, încheind astfel şirul celor cinci reprezentaţii, pornit în 15 decembrie 2011, la Girov.
Toţi colindătorii, şi mici şi mari, au primit cadouri din partea părintelui paroh şi a doamnei preotese cât şi binecuvântări pentru noul an ce se apropie cu paşi repezi.
---

Cu acest prilej, Biroul de catehizare al Protopopiatului Piatra-Neamţ, prin preotul coordonator Ştefan Zaharia, vă urează un an binecuvântat şi împlinirea tuturor dorinţelor spre mântuire!
La mulţi ani!


duminică, 18 decembrie 2011

Concerte de colinde în bisericile din Protopopiatul Piatra-Neamţ

Duminică, 18 decembrie 2011, în ziua prăznuirii Cuviosului Daniil Sihastrul, în mai multe biserici din Protopopiatul Piatra-Neamţ, colindătorii au bucurat sufletele credincioşilor, glasurile lor vestind apropierea Praznicului Împărătesc al Naşterii Domnului.
 La biserica "Sfântul Nicolae" a parohiei Talpa, un grup de copii (fiii familiilor de preoţi) au prefaţat concertul de colinde al corale "Sfântul Efrem cel Nou". Părintele paroh Cristian Hanganu a ţinut un cuvânt de învăţătură despre importanţa colindului ca obicei şi manifestare artistică şi a explicat termenii specifici acestor cântări.
Totodată a mulţumit pentru dragostea manifestată de credincioşii prezenţi pentru sfânta liturghie şi pentru colinde, subliniindu-se că şi slujirea şi colindul relevă aceleaşi adevăruri de credinţă.
După concert, părintele paroh a mulţumit şi tinerilor şi copiilor pentru implicare, cât şi pentru participarea la catehezele parohiale şi la proiectul "Alege Şcoala!", trei dintre tineri făcând parte din grupul de copii participanţi la Tabăra de creaţie "Licăr de lumină" Durău, din august 2011.

În seara aceleaşi zile în biserica parohiei Secu-Taşca, la iniţiativa preotului paroh Dan Caia şi cu implicarea autorităţilor locale, a avut loc un concert de colinde iar dintre invitaţi amintim grupul Katharsis şi părintele Marius Ciprian Pop.
 Părintele Dan Caia a dorit săvârşirea slujbelor de sfinţire a apei şi a Te-Deum-ului de mulţumire pentru ajutorul primit de la Dumnezeu în lucrarea de înălţare a bisericii.
După slujbă a fost prezentat un amplu moment artistic, cu bucuria întâlnirii cu membrii formaţiei Katharsis (originari din Botoşani). Cei patru membri ai formaţiei au interpretat colinde bizantine cât şi colinde acompaniate de chitară.
 Părintele Marius Ciprian Pop a dorit să înceapă colindul cu o priceasnă de Naşterea Domnului, pentru a face legătura cu slujirea de la sărbătoarea hramului parohiei, Schimbarea la Faţă.
Părintele a cântat colinde populare cât şi ardeleneşti şi a închegat un dialog cu credincioşii aflaţi în număr mare la acest moment.
 În încheiere, părintele paroh Dan Caia a mulţumit tuturor celor prezenţi cât şi celor implicaţi în organizarea momentului sau în înălţarea bisericii. Cu acest prilej au adresat cuvinte de mulţumire şi urări de sărbători şi domnul Mihai Archip, Prefectul Judeţului Neamţ, cât şi domnul Nicolae Sălăgean, fostul director de la Carpatcement Bicaz, unul dintre ctitorii sfântului locaş.

Concerte de colinde au fost organizate de asemenea şi în parohiile Gara Veche şi Mărăţei 1.
Fotografii de la aceste evenimente pot vi vizionate prin accesarea linkurilor:

sâmbătă, 17 decembrie 2011

Colindul sfânt şi bun

Bucuria colindului împletită cu săvârşirea slujbelor Bisericii noastre se revarsă în toate parohiile din Protopopiatul Piatra-Neamţ. Tradiţia colindului cântat de preoţi ia contur în din ce în ce mai multe biserici. Anii trecuţi, din înaltul Lacului Roşu şi până-n Brăşăuţii Dumbravei, din rateşul Oşlobanului şi până-n Vlădicenii împăduriţi, glasurile preoţilor reunite ca într-unul singur au vestit credincioşilor Naşterea Domnului.
Corala "Sfântul Efrem cel Nou", alcătuită din preoţii: Dan Mihai Voicu (Mărgineni 2), Cătălin Mihai Bucur (Ştefan cel Mare 2), Ştefan Zaharia (Conţeşti), Paul Grigore Sava (Popeşti), Cristian Petru Hanganu (Talpa) a susţinut zilele acestea câteva miniconcerte de colinde. 
Prima reprezentaţie a fost în Şcoala cu clasele I-VIII Girov, joi, 15 decembrie 2011, cu prilejul Zilelor Şcolii Girov, în deschiderea Festivalului Judeţean de colinde "Deschide uşa, creştine!", ediţia a treia. La acest moment au participat şi părinţii Andrei Todiraşcu (Băluşeşti) şi Ionel Popoacă (Bicazu Ardelean 1).
http://ihnk.blogspot.com/
Ieri, 16 decembrie 2011, după săvârşirea Tainei Sfântului Maslu, corala a concertat în capela parohiei "Sfântul Voievod Ştefan cel Mare" din localitatea cu acelaşi nume. La concert a fost prezent, ca invitat şi părintele Nicolae Iliuţă (Duşeşti)
 Preotul Ştefan Zaharia (Conţeşti) a vorbit credincioşilor despre importanţa Tainei Sfântului Maslu şi despre Spovedanie, ca taine de vindecare trupească şi sufletească, cât şi despre colind ca parte a personalităţii poporului român. Părintele paroh Cătălin Bucur a adus mulţumire credincioşilor prezenţi şi părinţilor colindători, cu nădejdea că Bunul Dumnezeu va aduce pe lângă bucuria înălţării noului locaş de cult şi împlinirea tuturor dorinţelor.
Programul a fost prezentat apoi în biserica "Buna Vestire" a parohiei Popeşti.
Părintele Cătălin Bucur (Ştefan cel Mare 2) a ţinut un scurt cuvânt de învăţătură din care vă redăm câteva idei:
"Cu ajutorul Bunului Dumnezeu ne-am bucurat împreună de Taina Sfântului Maslu şi încercăm să prefigurăm prin rugăciune şi colind seara Crăciunului, în care noi mergem la cei dragi şi vestim Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos.
 Sărbătoarea aceasta este deosebită şi se bucură de o atenţie sporită din partea credincioşilor. Mântuitorul nostru Iisus Hristos în ieslea din Betleem s-a pogorât pe pământul pe care El Însuşi îl făcuse prin acţiunea Sa de Cuvânt. La Naşterea Mântuitorului s-a bucurat întreg pământul, însă oamenii i-au oferit doar o iesle sărăcăcioasă.În noaptea aceea cerul şi pământul s-au bucurat, îngerii i-au adus slavă, păstorii i-au oferit cântul fluierelor, magii i-au adus aur, smirnă şi tămâie. Fiecare dintre noi trebuie să aducă aşadar un dar lui Hristos.
Ne bucurăm să vedem un număr mare de tineri care Îl caută pe Hristos în Casa Domnului, înţelegând grija de suflet pentru primirea Pruncului cu inimă curată."
După concertul de colinde, părintele paroh Paul Sava a mulţumit celor prezenţi şi a subliniat importanţa legăturii tinerilor cu Biserica şi a felicitat pe toţi copiii prezenţi la acest moment, mare parte dintre ei fiind prezenţi şi la catehezele "Hristos împărtăşit copiilor".
 Următoarele parohii care vor primi colindul coralei "Sfântul Efrem cel Nou" sunt Talpa (18 decembrie 2011) şi Mărgineni 2 (26 decembrie 2011).

joi, 8 decembrie 2011

Sfântul Nicolae - ocrotitor al copiilor şi al personalului de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Ştefan cel Mare

Sfântul Nicolae este pe bună dreptate ocrotitorul copiilor, iar acest adevăr a fost adeverit încă o dată şi la Ştefan cel Mare, la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă.
Luni, 5 decembrie 2011, în această instituţie a avut loc un eveniment care tinde să devină tradiţie, prin implicarea părintelui Nicolae Văideanu (parohia Cârligi, comuna Ştefan cel Mare).
Cu bucuria împlinirii acestei manifestări părintele Nicolae ne-a declarat:
În fiecare an copiii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din comuna Ştefan cel Mare se bucură de reaprinderea spiritului sărbătorilor de iarnă, prin manifestari cultural-spirituale. Şi anul acesta am ţinut să aprindem lumânarea sărbătorilor de iarnă în paraclisul cu hramul "Sfântul Ierarh Nicolae", alături de mai mulţi colegi preoţi prin săvârşirea slujbei de sfinţire a apei. La acest eveniment au mai luat parte şi profesorii Centrului, personalul administrativ bucurându-se şi de prezenţa unui grup de olandezi, care au primit cu bucurie evenimentul în sine.
 
În cuvântul de învăţătură rostit de părintele profesor Nicolae Văideanu a fost prezentată viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh Nicolae - cel care prin cuvântul şi fapta lui, a căutat să lumineze înaintea oamenilor, ca să se preamărească Tatăl cel din ceruri. Mâna lui era întinsă mereu către cei săraci, lipsiţi şi oropsiţi .
În partea a doua a evenimentului, copiii au prezentat un program artistic bine elaborat. Osteneala şi jertfa copiilor a fost răsplătită cu o agapă şi daruri. 
Doamna director Liliana Apachiţei a oferit "Diplome de onoare" şi a ţinut să mulţumească celor implicaţi în buna desfăşurare a activităţii cu caracter spiritual ce a devenit după cum spuneam şi la început deja tradiţie în cadrul acestei instituţii.
Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din comuna Ştefan cel Mare a fost  înfiinţat în anul 1969, în scopul recuperării, ocrotirii şi profesionalizării elevilor cu cerinţe educaţionale speciale, abandonaţi sau proveniţi din familii dezorganizate. În anul înfiinţării, 1969, şcoala specială număra 4 cadre didactice, 3 muncitori de întreţinere şi 38 elevi cu handicap fizic, repartizaţi în trei clase pe două meserii: bucătar-cofetar şi fotograf.
Datorită  faptului că populaţia şcolară a crescut în 1970 pe lângă construcţiile existente (conac, construcţii anexe), au fost terminate: internatul, cantina, şcoala. În anul 1974 erau şcolarizaţi un număr de 450 elevi iar personalul didactic şi administrativ ajungea la 120, apărând astfel şi meserii noi: tricotaje, zootehnie, horticultură, tâmplărie, prelucrători carne şi lapte. 
Pe parcursul anilor instituţia s-a dezvoltat foarte mult ajungând să aibă astăzi o bază materială compatibilă cu serviciile educaţionale planificate. Ca Şcoală de Arte şi Meserii, învăţământ special, ea oferă instruire în următoarele domenii:Textile-pielărie, Agricultură, Alimentaţie publică, Tâmplărie.

http://www.ziarullumina.ro/articole;1809;1;66549;0;Sarbatoarea-Sfantului-Nicolae-la-Centrul-Scolar-din-Stefan-cel-Mare.html